Avstrija: slovo socialdemokratskega kanclerja

Werner Faymann je kot razlog za odstop navedel pomanjkanje podpore znotraj stranke.

Objavljeno
09. maj 2016 15.07
AUSTRIA-POLITICS-RESIGN-FAYMANN
Boris Čibej
Boris Čibej

Werner Faymann je odstopil kot voditelj stranke in kot predsednik zvezne vlade. Začasno krmiljenje vlade je prevzel dosedanji podkancler in predsednik koalicijske partnerice ljudske stranke Reinhold Mitterlehner, socialdemokrate bo najbrž začasno vodil dunajski župan Michael Häupl, avstrijskim volivcem pa se kaj lahko zgodi, da bodo morali zvezne poslance izbirati prej kot jeseni 2018, ko bi morale biti naslednje redne parlamentarne volitve.

»Ta država potrebuje kanclerja, za katerim stoji njegova stranka,« je po odstopu povedal dosedanji voditelj avstrijskih socialdemokratov (SPÖ).

V stranki se je nad 56-letnim Faymannom, ki je bil na čelu stranke in vlade od leta 2008, že dlje časa pritoževalo levo krilo, člani iz prestolnice in socialistična mladina, ki so nasprotovali zlasti čedalje ostrejši vladni politiki do pribežnikov.

Do pravega izbruha znotrajstrankarskega nezadovoljstva pa je prišlo po nedavnem prvem krogu predsedniških volitev, v katerem sta izpadla oba uradna kandidata iz rdeče-črno koalicije, socialdemokrate pa je zlasti prizadelo to, da so njihovi tradicionalni volivci iz delavskih slojev v veliki večini glasovali za svobodnjaškega kandidata Norberta Hoferja.

Reinhold Mitterlehner. Foto: Dieter Nagl/AFP

Pred današnjim zasedanji različnih organov stranke se je še zdelo, da bo Faymann ostal, saj ga je javno podprlo kar nekaj vplivnih strankarskih veljakov, a ne vsi. Odločen upor nekaterih lokalnih voditeljev je Faymanna prepričal, da nima dovolj zaslombe »v teh težkih časih velikih izzivov«, kot so rastoča brezposelnost, vse večja konkurečnost in begunska kriza.

»S tem temeljne težave socialdemokratov ne bodo rešene«

Vodenje vlade je prav tako odhajajoči avstrijski predsednik Heinz Fischer začasno zaupal podkanclerju Mitterlehnerju, o tem, ali je kanclerjev odstop tudi razlog za predčasne zvezne parlamentarne volitve, pa se bo moral odločiti parlament. Tudi če bi sprejel to odločitev jutri, volitve ne bi bile pred septembrom, saj zakon določa, da morajo od razglasitve do poteka volitev poteči najmanj trije meseci.

Odstop avstrijskega kanclerja in socialdemokratskega voditelja ni bil nepričakovan, toda zgolj kadrovske menjave ne bodo rešile problema krize identitete te nekdaj delavske stranke.

»To je bil lep dan za Avstrijo,« je Faymannov odstop komentiral vodja svobodnjaških evropskih poslancev Harald Vilimskiy. V njegovi stranki bi si želeli predčasnih volitev, saj bi na njih po vseh javnomnenjskih raziskavah gladko zmagali. Toda njihov voditelj Heinz-Christian Strache, ki je Faymanna zaradi njegove pribežniške politike pred meseci celo razglasil za »nacionalnega sovražnika«, je bil danes poleg izražanja veselja sposoben tudi pronicljive analize: »S tem temeljne težave socialdemokratov ne bodo rešene«.

Kancler je svoje strankarske tovariše presenetil

Ti so se znašli v krizi tudi zato, ker so v vladni koaliciji čedalje bolj popuščali pritiskom manjše ljudske stranke in sledili njihovi politiki zapiranja meja pred pribežniki. Zato je že takoj po poraznih rezultatih prvega kroga predsedniških volitev dunajski župan Michael Häupl zagrozil z razpustitvijo vladne koalicije in izrednimi zveznimi parlamentarnimi volitvami. V zadnjih dnevih je pripravil več pogovorov z lokalnimi strankarskimi veljaki, na katerih so razpravljali o vsebinski in kadrovski prihodnosti stranke. Govorili so tudi o usodi Faymanna, a konkretne odločitve bi moral sprejeti vrh stranke danes opoldne. Kancler je svoje strankarske tovariše presenetil, saj je sam odstopil še pred začetkom sestanka.

Michael Häupl. Foto: Joe Klamar/AFP

Vodstvo stranke je danes odločilo, da bodo volitve za novega socialdemokratskega voditelja 25. junija. Po poročanju avstrijskih medijev bo vodenje stranke začasno prevzel Häupl, ki je že prejšnji teden odločno zanikal govorice, da hoče prevzeti strankarsko krmilo. Danes je po Faymannovem odstopu dejal, da je presenečen, novinarje pa prosil za razumevanje, ker si je vzel čas, da bi v miru premislil položaj. Vsaj javno so bili danes začudeni vsi, od pristašev zdaj že nekdanjega kanclerja do njegovih nasprotnikov.

Michael Ritsch, ki vodi strankarsko podružnico v zvezni državi Vorarlberg, je bil eden od najglasnejših Faymannovih kritikov. Za lokalni radio je povedal, da je bil v kanclerjev odhod sicer prepričan, saj se je med zaupnimi znotrajstrankarskimi pogovori minuli konec tedna pokazalo, da nima več podpore. Toda ni verjel, da bo do njega prišlo tako bliskovito in prostovoljno, ampak je mislil, da bodo morali svojega šefa k odhodu prisiliti strankarski organi. O tem, kdo bi utegnil zares postati novi voditelj avstrijskih socialdemokratov, so se špekulacije šele začele, Ritsch in njegov kolega Walter Steidl, ki vodi salzburško podružnico socialdemokratov in je bil tudi sam odločni Faymannov nasprotnik, pa sta se javno že zavzela za direktorja avstrijskih železnic ÖBB Christiana Kerna.