Odstopil podpredsednik avstrijske vlade

Njegov odstop z vseh funkcij bi lahko pomenil predčasne parlamentarne volitve.

Objavljeno
10. maj 2017 15.34
AUSTRIA-GOVERNMENT-MITTERLEHNER
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Podpredsednik avstrijske vlade, minister za gospodarstvo in znanost ter predsednik konservativne Ljudske stranke (ÖVP) Reinhold Mitterlehner je danes napovedal odstop z vseh funkcij. Uradno bo iz vlade odstopil v ponedeljek. Po oceni poznavalcev bi se lahko Avstriji zdaj obetale predčasne parlamentarne volitve, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kot morebitnega naslednika Mitterlehnerja na čelu stranke številni omenjajo dosedanjega zunanjega ministra, 30-letnega Sebastiana Kurza, ki je pred kratkim sicer izjavil, da trenutno ne želi prevzeti vodenja stranke.

»Menim, da je dovolj,« je danes na Dunaju izjavil 61-letni Mitterlehner, ki se je znotraj stranke v zadnjem času znašel pod pritiskom. Vodenje stranke je prevzel leta 2014, vendar mu ni uspelo zaustaviti padanja podpore stranki med avstrijskimi volivci. Vodstvo stranke naj bi se po odstopu Mitterlehnerja po poročanju STA predvidoma sestalo ob koncu tedna.

ÖVP je koalicijska partnerica vlade pod vodstvom socialdemokrata Christiana Kerna. Tudi znotraj vladne koalicije vladajo velika razhajanja.

»Da zaščitim sebe in tudi svojo družino, želim potegniti črto pod računom,« je na Dunaju pojasnil Mitterlehner. Dodal je, da ni pripravljen opravljati vladnega dela, hkrati pa biti opozicija. »To je paradoks,« je še dejal, poroča spletni portal news.at.

Kern je v odzivu na odstop podpredsednika avstrijske vlade dejal, da po odstopu Mitterlehnerja ne razmišlja o prekinitvi koalicije z ÖVP. Kot je dodal, bi lahko bilo skorajšnje razčiščevanje znotraj ljudske stranke tudi priložnost za Avstrijo in vlado. Hkrati je izrazil obžalovanje zaradi Mitterlehnerjeve odločitve, ki jo »razume in spoštuje«.

V kratki izjavi za javnost, po kateri niso bila dovoljena novinarska vprašanja, je avstrijski kancler ÖVP in zunanjemu ministru Kurzu po ponudil »reformno partnerstvo za Avstrijo«.

Dodal je, da obstajajo številni koncepti, s katerimi bi državo popeljali naprej, je pa sedaj pomembno, da se jih tudi uresniči. »Cilj je, da bi skupaj z ÖVP naredili nekaj za deželo in otroke,« je še dejal Kern, poroča APA.

Odzval se je tudi avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen, ki je obžaloval odstop podpredsednika avstrijske vlade. Hkrati je izrazil pričakovanje, da bosta obe vladni stranki sedaj »jasno in transparentno« določili naslednje korake. Tako sam kot narod pričakujeta, da bo »v interesu Avstrije čim prej sprejeta odločitev, ki bo omogočila učinkovito delo avstrijske vlade v prihodnosti«.

»Predvsem je treba ohraniti trezno glavo,« je še dejal avstrijski predsednik in pozval h kulturi obojestranskega spoštovanja v politiki.