Opazili smo: Nacistični zgledi pri sosedih

Stranka HSP je v kampanji pred nedeljskimi lokalnimi volitvami na Hrvaškem nastopila z modificiranim Goebbelsovim plakatom.

Objavljeno
19. maj 2017 12.43
Ro. Ko.
Ro. Ko.

Predvolilna kampanja na Hrvaškem, kjer bodo v nedeljo izbirali lokalne oblasti, je v polnem teku, stranke in liste pa v boju za položaje kot vedno uporabljajo kar najširšo paleto orodij za nagovarjanje volivcev.

Desno orientirana Hrvatska stranka prava (HSP) pa je tokrat šla predaleč, ko je na Korčuli preizkusila propagandistični trik Tretjega rajha in uporabila le nekoliko spremenjen Goebbelsov plakat iz leta 1938, s katerim so nacisti promovirali arijsko družino.

Plakat HSP. Vir: Twitter

Plakat iz leta 1938 je Joseph Goebbels uporabljal za prepričevanje nacistov, da je družina osnovna celica družbe, v kateri imajo ženske dolžnost rojevati čim več malih nacistov.

Nacistični plakat iz leta 1938. Vir: Twitter

Hrvatska stranka prava se je že odzvala na plakatni incident. V sporočilu za javnost se je distancirala od njega in se opravičila za sramotno dejanje. Sporočili so še, da so že odkrili krivca, ki bo izključen iz stranke.

***

Stališča, zapisana v rubriki Opazili smo, ki ima plemenit namen širiti satirične vesti, nujno ne odražajo stališča uredništva. Oziroma ga, ko gre za občutljive (teme), skoraj nikoli ne. Namenjena je zgolj bralcem z usnjenim želodcem, vsem drugim pa priporočamo, da jo konzumirajo z izdatno mero previdnosti in skepse. Najbolj občutljivim bralcem se za morebitne neželene stranske učinke, kakršni so stres, povišan krvni tlak, zariplost in znojenje, iskreno opravičujemo.