Orbán: »Napad na Evropo«

Madžarski odziv na pariške dogodke: Kriv je Bruselj, ki je v EU »povabil« stotisoče nepreverjenih ljudi iz vojnih območij.

Objavljeno
17. november 2015 17.47
MALTA-EU-IMMIGRATION-SUMMIT
Boris Čibej, zunanja politika
Boris Čibej, zunanja politika
Budimpešta - V nedeljo je bil na Madžarskem dan žalovanja za žrtvami pariških terorističnih napadov, po Budimpešti pa so po ukazu predsednika vlade Viktorja Orbána »državo ščitili« vojaki. »V petek zvečer smo izkusili nevarnosti, ki jih prinaša množična migracija,« je v ponedeljek poslancem razložil premier.

»Viva la France, viva la Hongrie,« je v soboto zvečer pravosodni minister László Trócsány zaključil svoj žalni govor pred Francoskim inštitutom v Budimpešti, kamor se je prišlo s svečami in cvetjem pariškim žrtvam priklonit na stotine meščanov. Njegov šef Orbán pa je v parlamentu že na začetku svojega govora z naslovom »Napad na Evropo« predstavnikom ljudstva pojasnil, da je Francija članica Evropske unije, zato je bila v Parizu napadena tudi Madžarska, ki je prav tako del evropske družine.

Po njegovih besedah, bi se lahko kaj takšnega, kar se je v petek zgodilo v francoski prestolnici, pripetilo kjerkoli v Evropi, zato je skrajni čas, da se vodilni politiki EU prebudijo in ugotovijo, da smo pred grožnjo. »Postavimo si preprosto vprašanje: Kaj je bolj človekoljubno? Zapirati meje pred poplavo ljudi, ki prihajajo z Bližnjega vzhoda in iz Afrike, zaradi česar so nas obtožili, da smo nečlovekoljubni ... ali tvegati življenja nedolžnih evropskih državljanov?« je dejal madžarski premier.

Vsi, ki zdaj v Evropo prihajajo iz teh območij, po njegovih besedah niso teroristi, toda »ne vemo in tega nam tudi nihče ne pove, koliko teroristov je doslej prispelo z migranti«. O tem, da so med pribežniki tudi nevarni skrajneži, Orbán ne dvomi, saj je »dokazano, da so teroristi načrtno izkoristili množično migracijo in se na organiziran način pomešali med ekonomske migrante, ki v upanju na boljšo prihodnost zapuščajo domove«. Zato je pozval k takojšnji zaustavitvi migrantskega vala, ki da stari celini prinaša tri velike nevarnosti: prva, teroristična, se je pokazala v petek, kriminal, ki se poveča s prihodom migrantov, je druga, tretja pa je njihova kultura, ki ogrožajo »našo kulturo, življenjski stil, tradicijo in dediščino«.

Madžarski voditelj pravi, da se tega zdaj zavedajo celo tisti, ki zagovarjajo zgrešeno verjetje v multikulturalizem, zato ne more razumeti, zakaj vodilni v EU »še vedno pravijo, da je migracija dobra«, zato na stotine tisočev nepreverjenih ljudi, ki prihajajo iz območij v vojni z EU, »ne le spuščamo notri, ampak jih celo prevažamo naokoli«. »Bruselj pošilja napačno sporočilo, ker vabi migrante, namesto da bi bil odkrit in jim jasno povedal, da jim ne moremo nuditi tega, kar hočejo,« je dodal Orbán.

V Budimpešti še vedno ne morejo pozabiti, da so jih v Bruslju prisilili, da mora njihova država s skoraj deset milijoni prebivalcev sprejeti dva tisoč beguncev. »Ta prisilna kvota je enostavno neevropska. Ne rešuje krize, jo le še povečuje. Ne odvrača beguncev, temveč je vabilo. Ne zmanjšuje, ampak veča pritisk, zaradi katerega bodo evropske države spet vzpostavile fizične meje, in le še vprašanje časa je, kdaj bo konec Schengena in svobodnega gibanja, če se bo tako nadaljevalo,« je bil oster madžarski premier.

Po njegovih besedah so kvote nevarne tudi zato, ker bodo razširile terorizem po Evropi, zato je parlament danes sprejel sklep, da se mora vlada upreti diktaturi Bruslja. Madžarska bo tožbo proti EU vložila decembra, je danes povedal pravosodni minister Trócsány, v Budimpešti pa pričakujejo, da se jim bodo v pravdi priključile tudi druge države, ki nasprotujejo kvotam.