Na Madžarskem uradno konec volitev, nekatera volišča še odprta

Čakajoči pred volišči bodo še lahko oddali svoj glas.

Objavljeno
08. april 2018 11.23
HUNGARY-ELECTION/ORBAN-VOTING
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Budimpešta - Na Madžarskem danes potekajo parlamentarne volitve. Madžarski premier Viktor Orban je ob oddaji glasu poudaril, da gre pri tokratnih volitvah za prihodnost Madžarske. Na današnjih volitvah naj bi po pričakovanjih slavila Orbanova desna, konservativna stranka Fidesz.

»Ne izbiramo samo stranke, vlado in premierja, ampak glasujemo tudi o prihodnosti,« je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI dejal Orban, ki ga je spremljala soproga Aniko Levai. Hkrati je madžarski premier napovedal, da bo čez dan poskušal mobilizirati volivce.

Madžarski novičarski portal Origo je tako objavil pogovor z Orbanom, v katerem madžarski premier volivce poziva, naj sprejmejo »veliko, skupno odločitev, da migrantom ne bodo dovolili vstopa na Madžarsko, in zaščitijo deželo«. Dejal je še, da si zunanje sile, kot so Sorosove ustanove na Madžarskem, zelo prizadevajo, da bi vplivale na volitve.

Volišča so se danes odprla ob 6. uri. Do 7. ure je bila volilna udeležba 2,24 odstotka. Na parlamentarnih volitvah pred štirimi leti je bila 1,64 odstotka, še navaja MTI. Ta je do 13. ure znašala 42,3 odstotka, kar je več kot leta 2014, ko se je volitev do te ure udeležilo 34,3 odstotka volivcev, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. Po mnenju madžarske opozicije naj bi bila visoka udeležba odraz kritike Orbanovega režima in madžarskega predsednika Janosa Aderja.

Premierski kandidat socialistov Gergely Karacsony, ki je glasoval v Budimpešti, je dejal, da je visoka udeležba »znak spodbude« tistim, ki si želijo drugačno vlado. Izrazil je prepričanje, da si večina ljudi želi sprememb, vendar se zastavlja vprašanje, ali bodo odšli na volišča. Kandidat socialistov, ki se jim glede na javnomnenjske ankete obeta 13-odstotna podpora, pričakuje, da bi lahko udeležba presegla 70 odstotkov.

Vodja Demokratske koalicije (DK) Ferenc Gyurcsany je v luči visoke volilne udeležbe dejal, da verjame v zmago opozicije. Po oddaji glasu v Budimpešti je bil mnenja, da bo vladajoči Fidesz osvojil manj glasov, kot so mu napovedovale ankete. V skladu s temi naj bi prejel okoli 47 odstotkov glasov. Če bo stranka sedanjega premierja Viktorja Orbana dobila manj kot 40 odstotkov, bo bo pristala v opoziciji, je povedal nekdanji premier Gyurcsany. DK naj bi dobila osem odstotkov glasov podpore, so pokazale ankete.

Visoka udeležba medtem po besedah vodje skrajno desne stranke Jobbik, ki se ji glede na ankete obeta 19 odstotkov glasov podpore, Gaborja Vone daje upanje za spremembo oblasti. Ob tem je Madžare pozval k udeležbi na volitvah.

 

Rezultati vzporednih volitev naj bi bili znani okoli 21. ure, prvi začasni rezultati volitev okoli polnoči.

Zadnje javnomnenjske raziskave so pokazale, da bi lahko Fidesz na današnjih parlamentarnih volitvah dobil okoli 47 odstotkov glasov podpore.

Fidesz, ki je predvolilno kampanjo zastavil pod geslom Najprej Madžarska, ima trenutno skoraj dvotretjinsko večino (114 poslancev) v 199-članskem parlamentu. Sledijo skrajno desna stranka Jobbik z 19 in socialisti (MSZP) s 13 odstotki. V parlament naj bi se uspelo uvrstiti še Demokratski koaliciji (DK) nekdanjega madžarskega premierja Ferencsa Gyurcsanyja, ki naj bi dobila osem odstotkov glasov podpore, in Zelenim (LMP) s šestimi odstotki.

Volilni prag za vstop v madžarski parlament, orszaggyüles, je pet odstotkov.

Na volitvah pred štiri leti je Fidesz skupaj s Krščansko demokratsko ljudsko stranko (KDNP) dobil 44,54 odstotka glasov podpore. Koalicija Enotnost je s 25,99 odstotka glasov pristala na drugem mestu. Skrajno desna, protiromska in antisemitska stranka Jobbik je prejela 20,54 odstotka glasov. V parlament se je uspelo uvrstiti še madžarskim Zelenim (LMP), ki so prejeli 5,23 odstotka glasov.