Orbánova stranka doživela boleč poraz na lokalnih volitvah

Gre za hud udarec Fideszu in Orbánu, ki bi lahko dal nov zagon opoziciji pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami.

Objavljeno
26. februar 2018 12.01
BULGARIA-HUNGARY/
L. Z., STA
L. Z., STA
Budimpešta - Na Madžarskem vladajoča stranka Fidesz premiera Viktorja Orbána je v nedeljo doživela hud poraz na lokalnih volitvah. Neodvisni kandidat Peter Marky-Zay, ki so ga združeno podprle opozicijske stranke, od levih do skrajno desničarskega Jobbika, je namreč v bitki za mesto župana v mestu Hodmezovasarhely premagal Fideszovega kandidata Zoltana Hegedusa.

Marky-Zay je slavil z okoli 58 odstotki podpore oziroma z visoko, približno 15-odstotno prednostjo. Udeležba pa je bila visoka, več kot 62-odstotna. Poleg Jobbika so ga podprli tako socialisti kot zelena liberalna stranka LMP in še dve manjši stranki. Na zadnjih lokalnih volitvah leta 2014 je Fidesz oziroma Hegedus v tem mestu slavil z več kot 60 odstotki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Marky-Zay: Danes se je začelo novo obdobje

»Dvignili smo se in Hodmezovasarhely je pokazal, da se želimo znebiti velikih fantov, ki ustrahujejo ves razred. Danes se je začelo novo obdobje,« je na nedeljski novinarski konferenci po objavi volilnih izidov dejal politični novinec Marky-Zay in požel glasen aplavz. Kot je še dodal, je nedeljski izid pokazal, da je dominantni Fidesz vendarle »možno vreči v smeti«, piše bruseljski spletni bilten EurActiv.Gre za hud udarec Fideszu in Orbánu, ki bi lahko dal nov zagon opoziciji pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami, ocenjujeta tako EurActiv kot tudi spletni medij Politico in obenem navajata tvit madžarske novinarke Katalin Halmai, da mesto Hodmezovasarhely na jugu Madžarske že vse od 90. let prejšnjega stoletja velja za utrdbo Fidesza. Od tam med drugim prihaja tudi vplivni vodja Orbánovega kabineta Janos Lazar, ki je v predvolilni kampanji osebno podprl Hegedusa.

Fidesz ostaja favorit


Fidesz sicer ostaja veliki favorit volitev 8. aprila, saj mu ankete napovedujejo približno polovico vseh glasov, to pa bi po obstoječem volilnem sistemu stranko približalo ponovni dvetretjinski večini v parlamentu.

A vendarle bi se lahko po nedeljskem pretresu pomembno spremenila dinamika znotraj madžarske opozicije, ki se ji doslej ni uspelo poenotiti in predstaviti resne alternative vladajoči desnici, je za EurActiv ocenil madžarski politični analitik iz think tanka Political Capital Robert Laszlo. Kot je dejal, »ima ta rezultat velik psihološki pomen«, saj kaže, da »je Fidesz premagljiv celo v kraju, kot je ta, in to bi lahko predramilo opozicijske stranke, da se lotijo dela in znova premislijo svoje strategije«.

Fideszu bi poleg tega lahko tudi škodile najnovejše afere, kot sta korupcijski škandal, v katerem se je znašel Orbánov zet, in razkritje, češ da je vlada prikrivala dejanske številke beguncev, ki jih je sprejela, še piše AFP.