Papež poročil 20 parov, tudi take z otroki

Pri današnji poročni slovesnosti so sodelovali tudi pari, pri katerih je eden od partnerjev že bil kdaj poročen

Objavljeno
14. september 2014 14.23
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA
Vatikan - Papež Frančišek je v Vatikanu danes prvič od nastopa položaja vodil poročne obrede. V Baziliki sv. Petra je poročil 20 parov, med njimi tudi take, ki že imajo otroke in so živeli skupaj, preden so sklenili zakonsko zvezo, kar je sicer v nasprotju z naukom Katoliške cerkve.

Pri današnji poročni slovesnosti so sodelovali tudi pari, pri katerih je eden od partnerjev že bil kdaj poročen. »To so pari kot vsi ostali,« so pojasnili v rimski škofiji, kjer so izbrali udeležence za današnji obred, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Papež je v pridigi dejal, da je poroka »zahtevno potovanje, včasih težavno, včasih burno«, mladoporočence pa ob tem opozoril, da je »normalno, da se mož in žena kdaj kregata«. »Toda svetujem vam, da nikoli ne končate dneva, ne da bi se pobotali. Dovolj je že majhen korak, da nadaljujete po svoji poti,« jim je položil na srce.

Kot edini papež je doslej odprte poročne obrede vodil Janez Pavel II., in sicer na svetovnem srečanju družin leta 1994.

Današnji poročni obred je potekal tri tedne pred začetkom sinode o družini v Rimu, na kateri bodo škofi med drugim razpravljali o vprašanjih spolnosti pred poroko in ločitvah. Kot navaja dpa, ga je mogoče razumeti kot izraz papeževega prepričanja, da bi Cerkev morala sprejeti vse, tudi grešnike.