Papež si želi poenostaviti razveljavitev zakonskih zvez

Postopek za razglasitev ničnosti katoliške zakonske zveze lahko v nekaterih državah po svetu traja tudi več let.

Objavljeno
20. september 2014 18.58
Albania Pope
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Vatikan - Papež Frančišek je ustanovil posebno komisijo za reformo možnosti za razveljavitev cerkvene zakonske zveze. Nova komisija bo obravnavala predloge o poenostavitvi postopkov, je danes poročal Radio Vatikan. Načela nerazvezljivosti cerkvenih zakonskih zvez se naj sicer ne bi dotikali.

Postopek za razglasitev ničnosti katoliške zakonske zveze lahko v nekaterih državah po svetu traja tudi več let. Za razveljavitev morajo na dveh cerkvenih sodnih instancah priti do zaključka, da zakonska zveza v katoliškem smislu sploh ni nikoli obstala.

V primeru razlikujočega se pravnega mnenja primer roma na Rimsko Roto, vatikansko cerkveno sodišče tretje stopnje. V številnih državah pa postopek podaljšuje pomanjkanje ali preobremenjenost cerkvenih sodišč.

Leta 2012 so po svetu cerkveno razveljavili okrog 50.000 zakonskih zvez, od tega polovico v ZDA, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vatikan pa že nekaj časa išče možnosti za poenostavitev postopka. Med drugim naj bi bilo predvideno, da bi odpravili zahtevo, da mora odločitev prvostopenjskega sodišča za razveljavitev zveze potrditi še drugostopenjsko.

Med mogočimi razlogi za cerkveno razveljavitev zveze so med drugim napake med sklepanjem zakonske zveze. Poleg tega pa praviloma med razloge spada tudi tako imenovano pomanjkanje volje, ko eden od partnerjev ne želi otrok in je to prikrival pred poroko.