Jutrišnja parada ponosa v Beogradu še neznanka

Odločitev bo znana okoli 21. ure. Parada je predvidena prvič po štirih letih. Za nedeljo prepovedali nogometne tekme.

Objavljeno
27. september 2014 19.19
SERBIA-RIGHTS-GAY
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Beograd - Usoda nedeljske parade ponosa je še negotova, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Organizatorji parade ponosa namreč opozarjajo, da še ni povsem znano, ali bo za varnost udeležencev dobro poskrbljeno.

Končno odločitev, ali bo do parade ponosa v središču Beograda vendarle prišlo, bodo sprejeli na na seji urada za koordinacijo dela varnostnih služb, ki se je bo udeležil tudi srbski premier Aleksandar Vučić. Ta se bo drevi vrnil z obiska v Nemčiji in predvidoma ob 21. uri, bo odločitev znana.

Organizatorji verjamejo, da bo odločitev zanje pozitivna, saj so letos podporo dogodku izrazile vse institucije, kar dokazujejo tudi številni sestanki z ministri, tudi notranjim ministrom Nebojšo Stefanovićem. »Ali je bila podpora iskrena, bomo videli jutri,«  je pojasnil predstavnik organizacijskega odbora parade Boban Stojanović.

Na prvi paradi ponosa v Beogradu leta 2010 je prišlo do hudih spopadov med policisti in pripadniki navijaških skupin, ki so paradi nasprotovali. Pri tem je bilo ranjenih več kot 150 ljudi. Posledično so srbske oblasti prepovedale vse naslednje parade ponosa, do letos.

Za nedeljo prepovedali nogometne tekme

Skupnost istospolno usmerjenih naj bi v nedeljo v srbski prestolnici parado ponosa pripravila prvič po štirih letih. Že vnaprej je bilo varnostno tveganje ocenjeno kot veliko, oblasti pa so preventivno prepovedale nedeljske nogometne tekme.

Premier Vučić je tudi zagrozil, da bodo tiste, ki bodo sprožili incidente, doletele zelo hude kazni. A večinoma navijaške skupine se tovrstnih groženj ne bojijo in so že napovedale svoja zborovanja proti paradi ponosa. Proti paradi se je izrekel tudi vrh srbske pravoslavne cerkve. Patriarh Irenej je parado homoseksualcev označil za »nemoralno (...) ki jo vsiljuje gejevski lobi in njihovi evropski mentorji«.

Napetosti v mestu so po poročanju tujih tiskovnih agencij velike. Pred dvema tednoma so v središču Beograda grdo pretepli nemškega gejevskega aktivista, ki je moral nato zaradi hudih poškodb glave preživeti več dni v bolnišnici.

Stefanović je sicer pozval vse državljane, naj se vzdržijo nasilnih dejanj. Opozoril pa je, da bi oblasti lahko vseeno prekinile parado, če bi prišlo do hudega ogrožanja reda in miru.

Srbija je sicer pod vse večjim pritiskom Evropske unije, da mora zagotoviti spoštovanje pravic manjšin, med njimi tudi pravic skupnosti LGBT. Pritisk se je še posebej okrepil, potem ko je Srbija v začetku leta začela pristopna pogajanja z EU.