Petrov: Do torka ali mandatar ali napoved novih volitev

Na Hrvaškem so se začeli odločilni pogovori o novi vladi. Sodelovali bodo predstavniki Mosta, SDP in HDZ.

Objavljeno
18. december 2015 13.18
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Zagreb − Hrvaška stranka Most neodvisnih list je za danes napovedala srečanji s predstavniki desne Domoljubne koalicije o reformah ter o mandatarju za sestavo nove vlade. Vrata so odprta tudi predstavnikom leve koalicije Hrvaška raste. Predsednik Mosta Božo Petrov je v četrtek dejal, da bodo ali imeli mandatarja do torka ali pa sledijo nove volitve, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Na sedežu Mosta v Zagrebu se bo opoldne začelo srečanje, na katerem se nameravajo s potencialnimi partnerji iz Domoljubne koalicije in koalicije Hrvaška raste dogovoriti o ključnih reformah, ki jih nameravajo izpeljati v štiriletnem mandatu nove vlade. Ob 19. uri bodo poskušali politični akterji nato še določiti mandatarja za sestavo nove vlade ter si razdeliti druge položaje v vladi in saboru.

»Povsem jasno je, da je treba sestaviti tristransko vlado. Klofutanja in zavlačevanja ne bo več. Ali bo do torka znan novi mandatar, ali pa bodo nove volitve,« je v četrtek zvečer v Metkoviću izjavil Petrov. Izrazil je upanje, da sta bili obe koaliciji iskreni, ko sta dejali, da podpirata predloge Mosta.

Glavni odbor SDP, ki je na čelu koalicije Hrvaška raste, je konec prejšnjega tedna zavrnil pogovore o skupni vladi, v kateri bi bili tudi HDZ ter nekatere druge stranke in posamezniki iz Domoljubne koalicije. Medtem so v HDZ dopustili možnost dogovora o določenih načinih sodelovanja z SDP v vladi ter nakazali pripravljenost, da podprejo nestrankarskega mandatarja.

Most je zato napovedal, da bodo nadaljevali pogovore le z desno koalicijo, nakar je vodja SDP in dosedanji premier Zoran Milanović v sredo poslal pismo Mostu in v njem sporočil, da so se pripravljeni pogovarjati o Petrovu kot bodočem mandatarju. V četrtek so v SDP nato potrdili, da se bodo tudi oni udeležili današnjih pogovorov.

Predsednik HDZ Tomislav Karamarko je medtem v četrtek ocenil, da Milanović nenehno spreminja mnenje. Neuradno je menda sicer tudi HDZ ponudila mandat za sestavo vlade Petrovu, a le za dve leti, nato pa bi vodenje vlade prevzel Karamarko.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je za torek napovedala že četrti krog posvetovanj s predstavniki parlamentarnih strank in poslanci nacionalnih manjšin o mandatarju. Po neuspešnem tretjem krogu posvetovanj prejšnji ponedeljek in torek je predsednica opozorila, da je časa za imenovanje novega mandatarja za sestavo prihodnje vlade vse manj, še poroča STA.