Plenković hrvaškim ribičem: V Piranskem zalivu lovite kot prej

Hrvaški premier je izjavil, da hrvaška vlada pričakuje »običajno nadaljevanje dosedanjih dejavnosti ribičev«.

Objavljeno
23. avgust 2017 22.22
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Zagreb - Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković se je danes v Umagu in Savudriji srečal s hrvaškimi ribiči, ki so mu potožili zaradi ravnanja slovenske policije po junijski odločbi arbitražnega sodišča o razmejitvi v Piranskem zalivu. Plenković je izjavil, da hrvaška vlada pričakuje »običajno nadaljevanje dosedanjih dejavnosti ribičev«.

Plenković je novinarjem povedal, da bodo hrvaške inštitucije znale na ustrezen način zaščiti interese hrvaške države ter običajno poslovanje hrvaških ribičev, je poročala hrvaška televizija.

Predsednik ceha ribičev hrvaške Istre Robert Momić je po srečanju s Plenkovićem novinarjem izjavil, da hrvaški premier in vlada podpirata stališče ribičev, da je »edina sprejemljiva razmejitev sredi Piranskega zaliva«.

Med drugim so povedali, da želijo vedeti, kako naj ravnajo v spornem delu Piranskega zaliva, ker se je po odločbi arbitražnega sodišča o meji med državama spremenil odnos slovenske policije do njih. Potožili so, da so pritiski slovenske policije pri njihovem vsakdanjem delu vse bolj intenzivni.

Plenković: Datum Cerarjevega obiska še ni dogovorjen

Plenković je danes še dejal, da še ni dokončno potrjen datum obiska njegovega slovenskega kolega Mira Cerarja na Hrvaškem. Povedal je, da se strokovne službe držav pogovarjajo o obisku slovenskega premierja in da se občasno slišita po telefonu.

Hrvaški premier je povedal, da sta se s Cerarjem slišala tudi v torek, ko je prejel povabilo slovenskega premierja, naj pride na košarkarsko tekmo med Hrvaško in Slovenijo v Ljubljani v četrtek. Povedal je, da je moral povabilo zavrniti zaradi vnaprej dogovorjenih obveznosti na konferenci s hrvaškimi diplomati v Zagrebu.

Cerar in Plenković sta se sredi julija srečala v Ljubljani, kar je bilo prvič po razglasitvi sodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. Cerar je takrat vztrajal, da je arbitražno sodbo treba implementirati, Plenković pa je ponovil znano hrvaško stališče, da sodba za Zagreb ni zavezujoča.