Plenković za predsednika Evropske komisije?

Hrvaški premier naj bi bil zainteresiran za vodilni položaj v komisiji, poroča časnik Novi list.

Objavljeno
12. marec 2018 16.45
EUROPE-POLITICS/
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Zagreb – Hrvaški premier Andrej Plenković se bo v naslednjih nekaj mesecih odločil, ali se bo potegoval za nominacijo Evropske ljudske stranke (EPP) za kandidata za predsednika Evropske komisije na volitvah spomladi 2019, danes poroča časnik Novi list. V HDZ nad to možnostjo niso presenečeni.

EPP naj bi izbirala svojega kandidata za predsednika Evropske komisije na kongresu v Helsinkih 7. in 8. novembra. Plenković je zainteresiran za vodilni položaj v komisiji in domnevno naj bi se o tem že pogovarjal z nekaterimi vodilnimi predstavniki stranke, piše reški časnik, ki se sklicuje na neimenovane vire v EPP.

Če bo Plenković objavil svojo kandidaturo, bo to pod vprašaj postavilo nadaljevanje njegove kariere na čelu hrvaške vlade, izpostavlja časnik.

Del vodilnih v HDZ se zaveda, da obstaja možnost, da se bo Plenković potegoval za nominacijo v EPP. Neimenovani uradnik iz vrha vladajoče hrvaške stranke je za Novi list povedal, da se Plenković še ni zatrdno odločil, ali bo kandidiral. Dodal je, da bo moral Plenković odstopiti s položaja hrvaškega premierja, takoj ko bo potrdil, da bo spitzenkandidat.

»Nepredstavljivo je, da bi bil položaj predsednika hrvaške vlade njegov rezervni položaj, če ne bo izbran za kandidata EPP ali kasneje za predsednika komisije,« je izjavil neimenovani visoki uradnik HDZ. Povedal je, da bodo o tem razpravljali tudi v stranki.

Plenković danes novinarjem na sedežu HDZ ni izrecno zanikal ugibanj, da bo kandidiral za predsednika Evropske komisije, je pa dejal, da ima »drugo delo«. Pojasnil je, da opravlja delo predsednika hrvaške vlade in da se ukvarja z reševanje številnih težav, ki so vsakdan hrvaške družbe.

Dodal je, da se je Novi list skliceval na anonimne vire. Kot dobro je ocenil, da ljudje na Hrvaškem menijo, da imajo premierja, ki bi lahko postal tudi predsednik Evropske komisije. Menil je še, da so z današnjo objavo nekateri želeli malo razburkati ozračje, ko v HDZ razpravljajo o istanbulski konvenciji.