Orbánu dvetretjinska večina za »zgodovinsko« zmago

To bo za Orbána tretji zaporedni mandat, sicer pa četrti na čelu madžarske vlade.

Objavljeno
08. april 2018 23.48
HUNGARY-ELECTION/SUPPORTERS-ORBAN
L. Z., STA, Be. B.
L. Z., STA, Be. B.
Budimpešta, 9. aprila  Madžarski premier Viktor Orbán je v nedeljo pozno zvečer razglasil »zgodovinsko« zmago na parlamentarnih volitvah. Po preštetih skoraj vseh glasovih si je vladajoča stranka Fidesz v parlamentu zagotovila dvetretjinsko večino.

»Zmagali smo,« je Orbán sporočil privržencem. »Dragi prijatelji, za nami je velika bitka, zagotovili smo si zgodovinsko zmago - dobili smo priložnost, ustvarili smo priložnost, da zaščitimo Madžarsko,« je dodal.

Po preštetih skoraj vseh glasovih je Fidesz osvojil 133 sedežev v 199-članskem parlamentu in s tem dvetretjinsko večino. Na drugem mestu je skrajna desna stranka Jobbik, ki bo imela 26 poslancev, tretji pa so socialdemokrati z 20 sedeži, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izidi zamujali

Izidi volitev so zamujali, saj so bila nekatera volišča zaradi množične udeležbe odprta dlje, kot je bilo predvideno. Po podatkih volilne komisije je bila udeležba 69,26-odstotna, kar je sedem odstotnih točk več kot na volitvah leta 2014.

Orbánu bo dvetretjinska večina omogočila spreminjanje ustave in sprejetje ustavnih zakonov.

Jobbik ni dosegel cilja

Po objavi prvih izidov je odstopilo več voditeljev opozicijskih strank, ki so prišle v parlament. Kot poroča madžarska tiskovna agencija MTI, je najprej odstopil vodja Jobbika Gábor Vona. »Cilj Jobbika  zmaga na volitvah in spremembe v vladi  ni bil dosežen,« je poudaril ob odstopu.

Odstop je ponudil tudi sopredsedujoči LMP Ákos Hadházy, ki pa, kot je dejal, ne bo vrnil poslanskega mandata. Odstop je prav tako ponudilo predsedstvo socialdemokratov. Njihov vodja Gyula Molnár je dejal, da je stranka ugotovila, da je to volja volivcev in da se čuti odgovornega za izid volitev.

Bo zatrl opozicijo?

Orban je v predvolilni kampanji volivce nagovarjal predvsem z begunsko problematiko in obljubami, da bo »Madžarsko ohranil madžarsko«. »Te volitve so pokazale, da je bila begunska problematika Fideszov as. V sedanjih razmerah na Madžarskem migracije prevladajo nad vsemi drugimi vprašanji, od korupcije do zdravstva,« je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal politični analitik Andras Biró-Nagy.

Ob tem je analitik opozoril, da bodo morali resno vzeti Orbánove napovedi v govoru 15. marca. V njem je dolgoletni premier napovedal »moralne, politične in pravne ukrepe« proti nasprotnikom po volitvah, s čimer je vzbudil strah, da bo po volitvah zatrl opozicijo.