Poskus prevzema kosovske oblasti z nasiljem

Za enotno in ne za razdeljeno Kosovo, ki pripada tudi kosovskim Srbom, vendar ne Srbiji.

Objavljeno
29. november 2015 15.41
TOPSHOTS-KOSOVO-SERBIA-POLITICS-DEMO
Vili Einspieler
Vili Einspieler
Po aretaciji prvaka kosovskega opozicijskega gibanja Samoopredelitev Albina Kurtija v Prištini, je bilo v spopadih med policijo in protestniki ranjenih šest ljudi, štirje protestniki in dva policista. Kosovska vlada je proteste označila za nasilen poskus prevzema oblasti, policija pa je prijela skoraj sto ljudi.

Močne policijske enote so obkolile poslopje, kamor se je zatekel Albin Kurti po protivladnem protestu. Policija je nato vdrla v prostore njegovega gibanja in ga odvedla. Prišlo je do incidentov, v katerih so bili ranjeni štirje ljudje, dva policista in dva privrženca Samoopredelitve. Kurti je osumljen za oviranje uradne osebe pri izvajanju dolžnosti, nezakonito posedovanje orožja in povzročanja splošne nevarnosti, tožilstvo pa je zanj zahtevalo 30 dnevni pripor. Policija je priprla 95 privržencev Kurtija, ker so se nasilno uprli njegovi aretaciji. V policiste so metali bejzbol palice, mize, stole in kovinske predmete ter jih špricali s poprovim sprejom.

Proteste je gibanje Samoopredelitev organiziralo skupaj z Zvezo za prihodnost Kosova Ramusha Haradinaja in Pobudo za Kosovo Fatmirja Ljimaja. Na protivladnih protestih, ki se jih je udeležilo okoli deset tisoč ljudi, je Kurti pozival proti oblikovanju skupnosti srbskih občin na Kosovu. Kot je še ponovil, opozicija ne bo dovolila njenega oblikovanja, pri čemer je poudaril, da je treba Kosovo združiti z Albanijo.

»Ne Republiki srbski na Kosovu«

Protest so začeli z albansko himno, zbrani protestniki pa so nosili zastave Albanije in transparente z napisi: »Ne Skupnosti srbskih občin« in »Ne Republiki srbski na Kosovu« Vodja Zveze za prihodnost Kosova Ramush Haradinaj je poudaril, da so Kosovo osvobodili skupaj z zavezniki in da ga bodo skupaj tudi branili. Zbranim je pojasnil, da so jih pozvali, ker so za enotno in ne za razdeljeno Kosovo, ki pripada tudi kosovskim Srbom, vendar ne Srbiji. Sklenil je z besedami, da so jim očitali, da delajo napako tudi takrat, ko so začeli z vojno, potem pa je na stopil na njihovo stran ves demokratični svet, ki bo prej ali slej podprl tudi njihov protest proti bruseljskemu dogovoru Prištine in Beograda o oblikovanju skupnosti srbskih občin na Kosovu.

Nasilje privržencev opozicije na ulicah Prištine so v soboto obsodili predstavniki kosovskih oblasti, mirovne misije ZN na Kosovu (Unmik), Ovseja in ameriško veleposlaništvo v Prištini. Kosovska vlada je obsodila grozilne govore na protestu in nasilje nad policijo. Premier Isa Mustafa in zunanji minister Hashim Thaçi sta na izredni novinarski konferenci poudarila, da gre za politično motiviran protest, ki je Kosovu povzročil veliko škodo. Thaçi je ocenil, da gre za poskus nasilnega prevzema oblasti ter izpostavil nujnost vzpostavitve dialoga v parlamentu in ne na ulici.