Poslovil se je nekdanji avstrijski zunanji minister Alois Mock

Mock je kot tedanji avstrijski zunanji minister igral pomembno vlogo pri osamosvajanju Slovenije.

Objavljeno
01. junij 2017 16.37
Mo. B., STA, Be. B.
Mo. B., STA, Be. B.
Umrl je nekdanji avstrijski zunanji minister in vodja avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Alois Mock. Star je bil skoraj 83 let.

Mock je kot tedanji avstrijski zunanji minister igral pomembno vlogo pri osamosvajanju Slovenije in bil skupaj z nemškim kolegom Hans-Dietrichom Genscherjem vztrajen zagovornik njene samostojnosti. Med drugim je pred leti poudaril, da bi morali Slovenijo in Hrvaško priznati že veliko prej.

Leta 1992 je prejel zlati častni znak svobode Republike Slovenije za zasluge in prispevek pri vzpostavljanju, razvijanju in krepitvi mednarodnih odnosov, ki prispevajo k mednarodnemu priznanju in uveljavljanju Slovenije.

Z vidika Avstrije pa je Mock pomembno prispeval k članstvu države v EU.

Znan je tudi kot minister, ki je skupaj z madžarskim kolegom Gyulo Hornom 27. junija 1989 pri Sopronu simbolno prerezal »železno zaveso« iz bodeče žice. Ta je mejo med državama označevala od leta 1966 in bila fizična ter ideološka meja med Vzhodom in Zahodom.

Simbolno rezanje železne zavese. Foto: Ferenc Redei/NEPSZABADSAG/Reuters

Mock, ki se je rodil 10. junija 1934 v Spodnji Avstriji, je po študiju prava na Dunaju izobraževanje nadaljeval v Bologni in Bruslju, kjer je študiral mednarodno pravo.

V svoji politični karieri je opravljal vrsto funkcij. Med letoma 1961 in 1966 je tedanjemu kanclerju Josefu Klausu svetoval glede zadev, povezanih s Evropsko gospodarsko skupnostjo, EFTA in OECD. Leta 1966 je postal sekretar v Klausovem kabinetu, med letoma 1969 in 1970 pa je bil najmlajši minister za šolstvo v zgodovini Avstrije.

Minister za zunanje zadeve je bil med letoma 1987 in 1995, podkanclersko funkcijo pa je opravljal med letoma 1987 in 1989.

Že v obdobju, ko je bil dejaven v politiki, je trpel za parkinsonovo boleznijo, zaradi česar se je v zadnjih letih umaknil iz javnosti. 50 let je bil poročen z Edith Mock, s katero pa nista imela otrok.

Iz Avstrije se ob smrti enega najbolj priljubljenih politikov že vrstijo odzivi. Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen ga je označil za očeta članstva v EU in velikega Evropejca. Dejal je še, da je bil politik, ki si je prizadeval za konsenz in se osredotočal na stvari, ki so ljudem skupne, namesto na tiste, ki jih delijo.

Vodja ÖVP Sebastian Kurz je ob Mockovi smrti izrazil globoko pretresenost in poudaril, da je z njim Avstrija izgubila zelo odgovornega človeka.

Rupel: »Mock je bil eden najpomembnejših avstrijski in evropskih voditeljev«

Nekdanji slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je ob Mockovi smrti dejal, da je bil ta morda eden najbolj neutrudnih in domiselnih politikov v Evropi in pomemben člen pri osamosvajanju Slovenije. »Pomagal nam je, ko je bilo splošno mednarodno priznanje še daleč in ko o tem ni bilo soglasja niti v avstrijski vladi. Bil je prvi evropski državnik, s katerim sem govoril tisto jutro po vdoru JLA v Slovenijo, nato pa nam je pomagal tako rekoč vsak dan,« se spominja Rupel.

Mock je o položaju obveščal druge evropske kolege, skrbel je za dovoljenja, ki smo jih potrebovali za polete slovenskega vladnega letala s celovškega letališča, precej pred drugimi je priznal veljavnost novih slovenskih potnih listov, nam odpiral vrata svojega in drugih avstrijskih uradov, je še navedel Rupel.

Prek Twitterja se je odzval tudi aktualni zunanji minister Karl Erjavec. Mocka je označil za velikega prijatelja Slovenije in velikega Evropejca. »Njegova podpora Sloveniji ne bo nikoli pozabljena,« je na Twitterju objavilo zunanje ministrstvo. Podobno so Mocka za velikega prijatelja Slovenije na Twitterju označili tudi v stranki NSi.