Prevzem Mercatorja močno povečal obseg tujih investicij na Hrvaškem

Ta transakcija oz. krožno vlaganje pojasnjuje ekstremno rast tujih investicij na Hrvaškem.

Objavljeno
02. maj 2015 11.08
Konzumova trgovina v Zagrebu, Hrvaška 19.avgusta 2014.
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Zagreb - Vrednost tujih investicij na Hrvaškem se je lani povečala za štirikrat na 2,9 milijarde evrov. Rast sicer ne odraža nagle rasti investicij, temveč je predvsem posledica administrativne statistike, pojasnjujejo v hrvaški gospodarski zbornici in dodajajo, da je k njej veliko prispeval Agrokorjev prevzem slovenskega Mercatorja.

V letu 2014 so na Hrvaškem največji delež tujih neposrednih investicij predstavljala vlaganja v obliki lastniškega kapitala (2,01 milijarde evrov), kar je največ po letu 2008, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Toda lanski obseg tujih investicij na Hrvaškem ne odraža nagle in ekstremne rasti investicijske dejavnosti, pač pa je predvsem posledica administrativne statistike, ki kot tuje neposredne investicije beleži tudi t.i. krožna vlaganja (roung tripping), ki v osnovi predstavljalo samo zabeležen pretok kapitala skozi državo.

Leta 2013 razmeroma skromno

Kot navajajo v hrvaški gospodarski zbornici, je bila v drugem lanskem četrtletju napovedana velika transakcija, povezana z Agrokorjevim prevzemom slovenskega Mercatorja. Toda ta je bila izvršena preko podjetja s sedežem na Nizozemskem, zato je Nizozemska zabeležena kot največji tuji vlagatelj na Hrvaškem v letu 2014. Ta transakcija oz. krožno vlaganje pojasnjuje ekstremno rast tujih investicij na Hrvaškem.

Brez krožnih vlaganj pa je vrednost tujih neposrednih investicij na Hrvaškem lani znašala 1,4 milijarde evrov, kar je v primerjavi z letom 2013 sicer še vedno občutna rast, namreč 89-odstotna. A tudi na ta podatek je treba gledati previdno, pravijo v zbornici. V letu 2013 je bil namreč obseg tujih neposrednih investicij na Hrvaškem razmeroma skromen, znašal je le 735 milijonov evrov, kar je najmanj po letu 1998.