Proti narasli vodi z vojsko

Poplave bodo povzročile še več težav v kmetijstvu.

Objavljeno
14. september 2014 19.45
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Na Hrvaškem, kjer se zlasti v porečjih Kolpe in Korane že od sobote soočajo z obsežnimi poplavami, v boj z naraslo vodo poslali 700 vojakov. Na nekaterih območjih so prav zaradi naraslih voda že konec minulega tedna razglasili splošno nevarnost.

Zaradi poplav je bilo zaprtih več državnih in lokalnih cest na območju Karlovca, kjer tečejo Korana, Kolpa, Dobra in Mrežnica. V zadnjem dnevu in pol je padlo skoraj 70 litrov vode na kvadratni meter, na nekaj mestih pa so namerili tudi rekordno višino Korane. Evakuacija je potekala tudi v več mestih Pokupske (Pokolpske) doline.

Hrvaško obrambno ministrstvo je sporočilo, da so vojake, vključno z dvanajstimi čolni in amfibijskimi vozili, napotili na pomoč pri obrambi pred poplavami v treh županijah; 450 jih je odšlo v Siško-moslavško županijo, 150 v Karlovško, 100 v Požeško-slavonsko županijo.

Škode, nastale zaradi tokratnih obilnih padavin, bodo na Hrvaškem precejšnje, še posebej pa se le-ta utegne povečati v kmetijstvu, ki se že sicer ubada z vedno večjimi težavami. Povrh vsega pa je precej visoka tudi Sava v Zagrebu. Zaradi tega je tudi poplavljenih precej kleti v zagrebškem naselju Kajzerici, ki leži ob Savi.