Bi radi službo hrvaškega premiera?

Satirični zaposlitveni oglas med ugodnostmi ponujenega delovnega mesta navaja tudi neomejeno število ramen za prelaganje odgovornosti.

Objavljeno
18. december 2015 11.58
A. M., STA
A. M., STA

»Podjetje« Republika Hrvaška je na hrvaškem zaposlitvenem portalu posao.hr objavilo oglas za prosto delovno mesto predsednika ali predsednice vlade za določen čas štirih letih. Oglas, objavljen v času zapletenih povolilnih pogajanj o sestavi koalicije, ki bo Hrvaški vladala prihodnja štiri leta, je z očitno satirično vsebino nedvomno pričaral vsaj trenutek nasmeha na obraz marsikaterega iskalca zaposlitve, ki jih je po zadnjih uradnih podatkih hrvaškega zavoda za zaposlovanje v naši južni sosedi okoli 285.000.

Kot je mogoče prebrati v razpisnih pogojih, bo moral izbrani kandidat, med drugim, »sestaviti vlado, osmisliti predvolilne obljube in se slikati z državljani, ki jim verjamejo, sestaviti ali [vsaj] plagirati vladni gospodarski program, ..., braniti hrvaško ozemlje pred Slovenijo, ..., uvesti prepoved dela ob četrtkih, najti statistike, ki pritrjujejo rasti BDP, ..., zaposlovati znance, prijatelje in sorodnike v javni upravi« in podobno.

Satirični oglas za hrvaškega premiera. Vir: portal Posao.hr

Izbranec bo imel, tako avtor oglasa, za izpolnjevanje zastavljenih nalog na voljo službeno letalo in topli obrok, osebnega varnostnika, ki mu bo na voljo 24 ur na dan, neomejeno število podrejenih, na ramena katerih bo lahko prelagal odgovornost, dostop do podatkov tajnih služb, poleg pogostih potovanj v tujino pa mu bo lahko optimizem vlivala tudi možnost napredovanja na položaj predsednika države, po izteku mandata seveda.

Predsednik vlade sicer ne sme biti član nobene politične stranke, imeti mora vsaj srednješolsko strokovno izobrazbo in mora govoriti angleško. Obvezno mora obvladati hrvaško politično sceno, je pa tudi zaželeno, da pozna zakone in načine delovanja države ter da ima »že izbranega svojega 'Amerikanca' zaradi optimizacije stroškov vladnega urada«, še izhaja iz oglasa, ki so ga avtorji končali s pripisom: »Ta oglas je satirične narave! Ni ga objavil noben delodajalec niti inštitucija, vsebine pa se ne sme jemati resno.«

Za tiste, ki bi se vseeno poskusili potegovati za ponujeno delovno mesto, še pripomba, da oglas ne navaja pogoja, da mora biti kandidat hrvaški državljan, rok za oddajo prijave pa je 31. december 2015.

Pa srečno!