Sanaderja pred zaporom pozdravila množica privržencev

Sanader je zapustil pripor v Remetincu in se po vseh obtožnicah - zoper njega poteka pet procesov - brani s prostosti.

Objavljeno
25. november 2015 13.49
CROATIA-POLITICS-CORRUPTION
Dejan Vodovnik, Zagreb, Ma. Ja., Pi. K.
Dejan Vodovnik, Zagreb, Ma. Ja., Pi. K.

Zagreb − Županijsko sodišče v Zagrebu je odločilo, da lahko nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader zapusti pripor v Remetincu in se po vseh obtožnicah − zoper njega poteka pet procesov − brani s prostosti.

Bivšega hrvaškega premierja Iva Sanaderja so tako danes po treh letih izpustili iz zapora v zagrebškem Remetincu. Pred zaporom ga je pričakalo nekaj njegovih privržencev, poroča STA. Na vetrobranskem steklu enega od parkiranih avtomobilov pred zaporom je Sanaderja pričakal napis v dalmatinskem narečju »Ćaća dica te tvoja čekaju« (oče tvoji otroci te čakajo). Eden od privržencev pa je nosil modro vetrovko z znakom HDZ in sloganom »Zmagovalna ekipa dr. Ivo Sanader« iz Sanaderjeve zadnje volilne kampanje.

Konec s politiko

Ob prihodu iz zapora je Sanader dejal, da politike ne bo komentiral in da se z njo ne bo več ukvarjal. »To je končana stvar. Imam nekoliko sodnih postopkov in se bom popolnoma osredotočil nanje,« je dejal. »Ko sem odstopil (s položaja premierja) sem rekel, da stranki (HDZ) ne gre dobro in da bomo izgubili volitve. To se je tudi zgodilo. Napovedal sem, da se bom bolj angažiral v stranki, sklicano je bilo predsedstvo in izključili so me iz stranke. Jadranka Kosor je poklicala Bajića in zahteval je moj kazenski pregon,« je pojasnil svoje videnje začetka sodnih postopkov proti njemu.

Hrvaški mediji poročajo, da je sodni svet zagrebškega županijskega sodišča odpravil preiskovalni pripor za nekdanjega hrvaškega predsednika vlade. Pred tem je ustavno sodišče včeraj odločilo, da je vrhovno sodišče Sanaderju nezakonito podaljšalo preiskovalni pripor, ko je 30. septembra razveljavilo nepravnomočno prvostopenjsko obsodbo v primeru Fimi media. Prvoobtoženi Sanader je bil v tem primeru na prvi stopnji obsojen na devet let zapora, a je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo. Kljub temu mu je pripor podaljšalo in odločilo, da lahko zapor zapusti zgolj ob plačilu 12,4 milijona kun − približno 1,63 milijona evrov − varščine.

Na današnjo odločitev sodnega sveta se sme nasprotna stran pritožiti, vendar pa to na izvršitev odločitve ne vpliva, poroča HRT. Sanader se bo vrnil »domov« na Kozarčevo 21.

Nekdanji hrvaški premier je v zagrebškem zaporu Remetinac neprekinjeno že vse od novembra 2012, ko so mu zaradi vojnega dobičkarstva in podkupovanja izrekli prvo, pozneje sicer preklicano obsodbo v primerih Hypo in Ina-MOL, poroča Jutarnji list. Sanader je tudi že pred tem nekaj časa preživel za zapahi − konec leta 2010 so ga med begom priprli v Avstriji, po izročitvi v domovino julija 2011 pa je v Remetincu preživel nekaj mesecev, vse do decembra istega leta. Zatem se je do prve obsodbe obtožb branil s prostosti.