Severu Hrvaške zdaj grozi še Drava

Zaradi rekordno visoke Drave so davi razglasili splošno nevarnost v osmih občinah Koprivniško-križevške županije.

Objavljeno
16. september 2014 14.27
Croatia Floods
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Zagreb - Hrvaški zavod za zaščito in reševanje je danes objavil, da je hudo tudi v sisaško-moslavški in medžimurski županiji, medtem ko se v karlovški županiji stanje normalizira. Poplavljene so tudi Plitvice, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Mura je v ponedeljek v Medžimurju dosegla rekordno raven, a so večino najbolj severne hrvaške županije obranili pred poplavami. Visoki vodni val iz Mure, ki je po nekaterih ocenah dolg 13 kilometrov, se je danes začel zlivati v Dravo, ki sedaj ogroža več naselij v Podravini.

Drava je bila davi visoka 576 centimetrov, kar je samo šest centimetrov manj kot leta 1972, ko so območje zajele katastrofalne poplave, poročajo hrvaški mediji.

Na območju Siska so medtem pričakovali, da jih bo najprej zajel poplavni val Kolpe, a jo je prehitela Sava. Večino savske vode so preusmerili na Odransko polje. V pričakovanju poplavnega vala Kolpe so v krajih Letovanić in Žažina minulo noč še naprej utrjevali nasipe. Razmere so po poročanju STA pod nadzorom.

V Karlovški županiji se stanje umirja, zato so že začeli sanacijo posledic poplav Kolpe in Korane, primanjkuje pa črpalk. Do nekaterih naselij je možno priti zgolj s čolni.

Poplavljen je tudi del turistične infrastrukture v narodnem parku Plitvice. Kot je v ponedeljek zvečer poročala Hrvaška televizija, je prvič v 45-letni zgodovini pod vodo pomol za turistične ladjice, ki vozijo potnike po tamkajšnjih jezerih. Spodnja jezera so zaprta za obiskovalce, ker je voda poplavila večino pešpoti.

Po napovedih hrvaškega meteorološkega zavoda so danes možni kratkotrajni nalivi samo v hrvaški Istri ter v goratih in skrajnih vzhodnih delih države, še piše STA.