Sneg ovira promet v sosednjih državah

V Sarajevu je od torka zvečer padlo približno 30 centimetrov snega, ki je v mestu povzročil prometni kolaps.

Objavljeno
19. april 2017 13.42
Bosnia Cold Weather
Š. P., STA
Š. P., STA
Zagreb, Sarajevo − Zaradi močnega vetra in sneženja so morali zapreti nekaj državnih cest na Hrvaškem, v prestolnici Bosne in Hercegovine Sarajevu pa je sneg povzročil kaos na mestnih ulicah, poročajo tamkajšnji mediji. Voznike opozarjajo na nujno potrebno zimsko opremo na cestah na višjeležečih območjih. Ob hrvaški obali Jadrana tudi močno dežuje.

Po podatkih hidrometeorološkega zavoda Federacije BiH je v Sarajevu od torka zvečer padlo približno 30 centimetrov snega, ki je v mestu povzročil prometni kolaps. Kot so poročali mediji v BiH, zimske službe niso pravočasno začele plužiti snega z ulic zaradi slabe koordinacije z institucijami, ki bi morale naložiti posredovanje zimske službe.


Sinočnja snežna nevihta v Sarajevu. Amel Emric/AP

Na Hrvaškem v Gorskem kotarju in Liki se je sneženje medtem umirilo, nekaj po deveti uri pa so za ves promet spet odprli avtocesto Reka−Zagreb, je poročal hrvaški avtoklub. Močna burja ovira promet na jadranski magistrali, ki je odprta samo za osebna vozila.

Samo za osebna vozila je odprt tudi odcep Sveti Rok−Posedarje na avtocesti Zagreb−Split kot tudi most na otok Pag. Kot so dodali, so zaradi snežnega neurja zaprte državne ceste na območju Maslenice v zaledju Dalmacije.

Močna burja je prekinila tudi nekatere trajektne in katamaranske linije na otoke Hvar, Pag, Rab in Mali Lošinj.

Močno snežno neurje je zajelo tudi gorata območja v Makedoniji, posebej v Kumanovu in Štipu.

Sneg povzroča težave tudi na Češkem in Slovaškem

Sneg je znova pobelil tudi Češko in Slovaško in povzročil nemalo težav v prometu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ponekod je v ponoči zapadlo tudi do 30 centimetrov snega. Na Slovaškem svarijo tudi pred možnostjo snežnih plazov.

Podobno je tudi v gorskih predelih Avstrije, zlasti na Tirolskem. Nevarnost snežnih plazov zaradi novozapadlega snega je zlasti nad nadmorsko višino 2000 metrov kritična, opozarja avstrijska tiskovna agencija APA.

V Alpah na območju Arlberga je sicer samo v nocojšnji noči zapadlo med 30 do 50 centimetrov snega, v zadnjih treh dneh pa skupaj do enega metra, še navaja APA.

Podobno o nevarnostih snežnih plazov poročajo iz Slovaške, kjer opozarjajo tudi pred poledico na cestah. Na Češkem je zaradi snega s cest zdrsnilo več tovornjakov, zaradi česar so za danes predvsem na cestah na višje ležečih območjih preventivno zaprli tovorni promet, navaja dpa.

O vremenskih težavah poročajo tudi iz Madžarske. Na madžarski najvišji gori Kekes (1014 metrov nadmorske višine) so namerili okoli deset centimetrov snega, a večje težave povzroča močan veter, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Vreme je močno upočasnilo promet v madžarskih mestih in tudi železniški promet, ki beleži zamude. Policija pa je zaradi slabih vremenskih razmer prekinila celo 24-urno evropsko akcijo merjenja hitrosti na cestah, še poroča MTI.