Srbi na hribu nad Sarajevom postavili velik križ

Bošnjaške politične stranke, predstavniki žrtev vojne v BiH in urad visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH so to dejanje obsodili.

Objavljeno
21. september 2014 22.01
Sarajevo 01.julija 2013
S. M., delo.si, STA
S. M., delo.si, STA
Srbski nacionalisti so na vzpetini Zlatište nad Sarajevom, prestolnico BiH, ponoči postavili ogromen betonsko-kovinski križ, visok deset metrov in razpona štirih metrov, poročajo mediji v BiH. Bošnjaške politične stranke, predstavniki žrtev vojne v BiH in tudi urad visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH so to dejanje obsodili, povzema STA.

Kot je na spletnih straneh danes pisal Dnevni avaz, je predsednik Zveze taboriščnikov Republike srbske Branislav Dukić potrdil, da so križ postavili, in obenem spomnil, da so to napovedovali že več let.

"Dvignili smo spominski križ, da ga gleda Bog in da ga gledajo in čuvajo Srbi," je sporočil in dodal, da nihče nima pravice prepovedovati spomina na 6500 ljudi, ki so umrli v Sarajevu, "kot tudi nihče nima pravice zanikati, da je bilo v tem mestu 126 taborišč, v katerih 5000 žrtev nikoli ni dočakalo svobode".

A akcija je naletela na val ogorčenja, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Med drugim so se oglasili v uradu visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH (OHR) in opozorili, da verskih simbolov ne bi smeli izkoriščati za podpihovanje mednacionalnih napetosti.

Postavitev križa je močno razjezila tudi Fikreta Grabovico, predsednika Združenja staršev ubitih otrok Sarajeva. Kot je izpostavil, gre za hudo provokacijo ter del laži, s katerimi se skuša za vsako ceno izenačiti žrtve z agresorji in zločinci.

V Stranki demokratske akcije (SDA) so postavljanje križa označili kot sramotno, "anticivilizacijsko" in nezakonito. Podobno ostri so bili v Socialdemokratski stranki BiH in v Zvezi za boljšo prihodnost. Vsi so obenem ocenili, da za dogodkom dejansko stoji predsednik Republike srbske Milorad Dodik s svojimi predvolilnimi interesi.

Med 44-mesečnim obleganjem Sarajeva je umrlo več kot 11.000 ljudi, med njimi 1600 otrok, še dodaja Dnevni avaz. Prav z Zlatišta in nekaterih drugih hribov okoli Sarajeva so sile bosanskih Srbov s topništvom obstreljevale mesto, na Sarajevčane pa so streljali tudi ostrostrelci, poroča STA.