Madžarska ograja tudi na meji s Slovenijo

Tik ob meji so postavili ograjo iz bodeče žice in premično zaporo za cesto pri Pincah. Podobno se dogaja ob mejnem prehodu Dolga vas.

Objavljeno
24. september 2015 11.16
SERBIA-CROATIA-EUROPE-ECONOMY-MIGRANTS
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si, A. S., Jo. P.
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si, A. S., Jo. P.

Beograd, Zagreb, Budimpešta − Potem ko so Madžarske oblasti na meji s Srbijo postavile bodečo žico in zgradile več metrov visoko ograjo, nato pa s postavitvijo pregrade, ki naj bi prebežnikom preprečila vstop v državo, nadaljevale na madžarsko-hrvaški meji, je naslednja, kot kaže, na vrsti meja med Madžarsko in Slovenijo. Madžarski vojaki so danes namreč na meji med državama začeli postavljati bodečo žico. Predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs je za tiskovno agencijo AP potezo označil za preventivni ukrep.

Že dopoldan so dela na meji opazili domačini, župan Lendave Anton Balažek pa je za STA pozneje potrdil, da je bil zjutraj obveščen o začetku postavljanja ograje. Do šestih popoldan so madžarski vojaki ob prisotnosti policije tik ob meji postavili ograjo iz bodeče žice in premično zaporo za cesto pri Pincah. Neuradno smo izvedeli, da bodo delo nadaljevali jutri. Vojaki so se odpeljali, dva policista pa sta ostala in stražita ograjo. Podobno se dogaja ob mejnem prehodu Dolga vas.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je dejal, da so ponoči prvič opazili aktivnosti na madžarski meji, ko so pripeljali žice in podobno. A Slovenija s strani Madžarske po njegovih besedah o tem ni bila obveščena. O dogodku so zdaj obvestili zunanje ministrstvo, ki bo ustrezno zavzelo stališče in ukrepalo po diplomatski poti.

Madžarska bo morda povsem zaprla mejo s Hrvaško

Madžarske oblasti kot kaže niso zadovoljne z učinkom, ki so ga dosegle s postavitvijo bodeče žice na meji s Hrvaško. Razmišljajo namreč, da bi svojo mejo s to državo povsem zaprle, podobno kot so storile na meji s Srbijo.

Kot je pojasnil vodja kabineta madžarskega premierja Viktorja Orbána Janos Lazar, so namreč ugotovili, »da lahko učinkovito zaščito schengenskih meja zagotavljajo le s popolnim zaprtjem, kakršno že velja s Srbijo«. Odkar je Budimpešta sprejela ta ukrep, begunci meje med Srbijo in Madžarsko več ne prestopajo, ampak so se preusmerili proti Hrvaški. Vendar pa tamkajšnje oblasti begunce organizirano vozijo na mejo z Madžarsko − včeraj so tako zabeležili prihod kar 10.046 migrantov, največ v enem dnevu.

Prebežniki na Madžarskem. Foto: Leonhard Foeger/Reuters Pictures

Zaradi navala madžarske oblasti razmišljajo tudi o možnosti vzpostavitve koridorja, po katerem bi begunce z vlaki in avtobusi prevažali proti zahodu, a le če bi bili Avstrija in Nemčija za to pripravljeni prevzeti odgovornost.

Srbija prepovedala uvoz hrvaškega blaga, Hrvaška vstop Srbom

Tudi Hrvaška in Srbija begunsko krizo namesto s sodelovanjem raje rešujeta z zaostrovanjem − sprva retorike, zdaj so sledila tudi dejanja. Sinoči je Srbija zaprla meje za hrvaški tovorni promet, Hrvaška pa se je odzvala z zaprtjem meje za vse potnike s srbskim potnim listom in vozila s srbsko registracijo. Krivdo pripisujeta druga drugi.

Na mejnem prehodu Batrovci. Foto: Aleksandar Dimitrijevic/Blic

Kot smo že poročali, se je Zagreb na begunski val, ki ga je uradni Beograd prejšnji teden po zaprtju madžarskih meja preusmeril proti Hrvaški − po navedbah Jutarnjega lista je v Hrvaško doslej vstopilo že 51.000 prebežnikov −, odzval tako, da je enostransko zaprl mejne prehode za srbski tovorni promet, nazadnje glavni cestni mejni prehod Bajakovo. Sledili so pozivi Srbije tako EU kot sosedi, naj mejni prehod odpre, saj je država utrpela že milijonsko škodo, a se kljub postavljenim ultimatom ni nič spremenilo. Hrvaška politika namreč vztraja pri zahtevi, da Srbija begunce in migrante preusmeri na mejo z Madžarsko.

Srbija je nato danes opolnoči uresničila grožnjo. »Srbija je bila prisiljena v ukrepe. Nismo zadovoljni in ne srečni, a moramo zaščititi svojo državo,« je po poročanju B92 po izteku roka, ki so ga Hrvaški postavili za odprtje meja, povedal srbski notranji minister Nebojša Stefanović.

Pojasnil je, da bo srbska policija skrbno pazila, da v državo ne zapelje niti en tovornjak ali katerokoli drugo vozilo, ki prevaža hrvaško blago. Ta prepoved velja na vseh mejnih prehodih, tudi za železniški promet. Na vprašanje, ali ima Srbija pripravljene še katere druge ukrepe, pa je odgovoril, da morajo o tem še razmisliti. »To so ukrepi, ki so zaradi gospodarskega nasilja proti naši državi povsem dovoljeni. Vse lahko umaknemo v petih, desetih minutah, če se meje odprejo. Če ne, bomo sprejeli druge ukrepe, o katerih vas bomo obvestili.«

Hrvaška se pri protiukrepih ni obotavljala. Meja je danes zaprta za vse srbske potnike. »Imetniki srbskih potnih listov in avtomobilov, registriranih v Srbiji, do nadaljnjega ne smejo vstopiti na Hrvaško,« je za britanski Reuters potrdil policist z mejnega prehoda Bajakovo.

Hrvaški premier Zoran Milanović je po poročanju STA dejal, da je Hrvaška menda danes nameravala umakniti blokado, a je zdaj ne bo. »Ne. Ne bomo odprli meje. Jutri sem to nameraval storiti, a zdaj se moramo odzvati na to,« je povedal.

Milanović je še pojasnil, da je v pogovoru s srbskim premierjem Aleksandrom Vučićem zahteval, naj Srbija del beguncev preusmeri proti Madžarski. Vučiću je celo ponujal avtobuse za organiziran prevoz beguncev skozi Srbijo in šotore za postavitev začasnega namestitvenega centra, a naj bi mu ta odgovoril le, da bo videl, kaj lahko stori. Kot je ocenil, gre očitno za dogovor med Budimpešto in Beogradom.

Na novinarsko vprašanje, kako komentira predlog srbske strani, da bi skupaj s Slovenijo tožili Hrvaško zaradi izgub, je odgovoril, da Slovenija za kaj takega nima interesa, saj da Hrvaška pomaga Sloveniji pri begunskem valu, ker je v Slovenijo prispel le manjši del beguncev iz Hrvaške. Obenem je dodal, da se »jutri tudi to lahko spremeni«, piše STA.

Slovenija zaskrbljena

Zaostritev odnosov med Hrvaško in Srbijo povzroča skrbi tudi v Sloveniji, ki posledice že čuti na gospodarskem področju. Premier Miro Cerar in zunanji minister Karl Erjavec pričakujeta rešitev.