Srbski premier Vučić uspešno prestal poligraf

Premier je bil zaslišan, ker naj bi z več ljudmi sodeloval pri pritiskih in izsiljevanju bivšega direktorja časnika Kurir.

Objavljeno
29. november 2015 14.25
S. P., STA
S. P., STA

Beograd - Srbskega premierja Aleksandra Vučića in več drugih zaslišujejo na policiji zaradi današnjih navedb srbskega dnevnega tabloida Kurir, da je premier skupaj z več ljudmi sodeloval pri pritiskih, izsiljevanju in prisilitvi bivšega direktorja tega časnika k lažnim obtožbam, poroča srbski B92, ki navaja srbske medije.

Srbski notranji minister Nebojša Stefanović je povedal, da je premier Vučić zahteval poligrafski preizkus glede omenjenih navedb. Kot je povedal Stefanović, je poligraf pokazal, da Vučić govori resnico. Vprašali pa so ga, ali je kdajkoli videl Aleksandra Kornica, nekdanjega direktorja Kurira, ali se je kdajkoli srečal z njim in ali mu je ponudil denar, funkcijo v stranki ali karkoli drugega za dajanje lažnih prijav.

Stefanović ocenjuje, da je bil cilj obtožb destabilizacija države ter da bodo sprožili preiskavo kdo in s kakšnimi cilji je podal takšne informacije. Kot je dejal, bo policija čez dan poskušala stopiti v stik s Kornicem, ko bodo dobili poročilo, pa pričakuje, da bo stvari pojasnilo tudi tožilstvo.

Kurir je danes na naslovnici poročal, da je Vučić skupaj s več osebami - svojim bratom Andrejem Vučićem ter lastnikom in direktorjem drugega tabloidnega dnevnika Informer Draganom Vučićevićem in Damirjem Dragićem - pred 20 dnevi od bivšega direktorja Kurirja Aleksandra Kornica zahteval, da lažno obtoži lastnika časnika Aleksandra Rodića.

Mediji podrobneje zapleta ne pojasnjujejo, B92 navaja le, da že nekaj tednov traja medijska vojna med Kurirjem na eni strani ter Pinkom in Informerjem na drugi ter da se vse to dogaja ob koncu tedna, ki so ga srbski tabloidi označili kot teden, ko bi bil mogoč državni udar.

Minister Stefanović je danes sicer sporočil tudi, da so prijeli bivšega pripadnika srbske policije, ki je v zadnjih 24 urah osemkrat opazoval Vučićev dom. Moški je sedaj tesno povezan s črnogorsko kriminalno združbo z območja Budve in Bara. Na zaslišanju je večkrat spremenil svojo izjavo, nazadnje pa je rekel, da dela po nalogu nekoga.

»Poteka intenzivna policijska akcija, s katero želimo osvetliti dogajanje in ugotoviti motive. Maksimalno smo okrepili varnostne ukrepe zaradi resnosti razmer za premierja in druge državne funkcionarje, ki bi lahko bili ogroženi,« je še povedal Stefanović.