Strache: Ograja je smešnica

Avstrija bo ograjo najemala za 55.000 evrov na mesec. Plačevala bo tudi za »izposojenih« 29 zabojnikov ob njej.

Objavljeno
14. december 2015 20.17
TOPSHOT-AUSTRIA-SLOVENIA-EUROPE-MIGRANTS
Boris Čibej
Boris Čibej

Dunaj – Prvo ograjo na schengenski meji, ki jo na mejnem prehodu s Slovenijo postavlja Avstrija, podpira več kot polovica Avstrijcev. A javnomnenjsko raziskavo so naredili tik pred tem, ko so v javnost prišli podatki o njeni visoki ceni in njenihprekinjenih delih zaradi upora nekaterih lastnikov zemljišč.

»Izrael je zgradil 759 kilometrov zelo učinkovite mejne ograje za 180 milijonov evrov, pri nas pa 3,7 kilometra žične mreže stane deset milijonov evrov. Ta vlada je nesposobna, zato bi bilo najbolje, če bi imeli takoj nove volitve,« je pred dnevi povedal vodja opozicijske svobodnjaške stranke Hans Christian Strache. Vodja stranke je že prej na svojem Facebooku objavil fotografiji visoke izraelske ograje z bodečo žico na meji z Egiptom in vsaj pol nižjo »humano« avstrijsko različico iz Spielfelda. Pod njo je napis, da je meter izraelske ograje stal 237 evrov, meter avstrijske »smešnice od ograje« pa 2700 evrov. Še Madžarska, je zapisal Strache, ni porabila deset milijonov evrov za ograjo na meji s Srbijo.

Strachejevo ogorčenje so izzvali uradni podatki, ki jih je objavilo ministrstvo za notranje zadeve. Država sploh ne bo lastnica ograje, ampak jo bo najemala za 55.000 evrov na mesec, poleg tega bo plačevala tudi za »izposojenih« 29 zabojnikov ob njej. K temu je treba prišteti še odškodnine lastnikom zemljišč in stroške operacij.

Avstrijska ograja pa bo imela tudi luknje. Protestu nekdanjega mestnega svetnika ljudske stranke v Gradcu Helmuta Strobla, ki ne dovoli postavitve na svojem zemljišču, se je že pridružilo še nekaj somišljenikov, ki se jim zdi ograja nesmiselna, nasprotujejo pa ji tudi okoljevarstveniki in nekateri vinarji, ki imajo svoje vinograde tudi na drugi strani meje. Na notranjem ministrstvu pravijo, da »živimo v pravni državi«, v kateri imajo lastniki pravico, da ne dovolijo postavitve ograje na svojem zemljišču.