V Avstriji od danes velja integracijski sveženj ukrepov za begunce

Sveženj med drugim predvideva več tečajev nemškega jezika, vrednot, prepoved burk in razdeljevanje Korana ...

Objavljeno
09. junij 2017 19.45
Mo. B., STA
Mo. B., STA
V Avstriji je danes začel veljati integracijski sveženj, ki med drugim uvaja obvezno integracijsko leto, več tečajev nemškega jezika in tečajev vrednot, družbeno koristno delo za azilante, prepoved zakrivanja obraza v javnosti ter omejitve pri razdeljevanju Korana. Prav tako so predvideni ukrepi za tiste, ki tega ne bodo spoštovali.

V skladu s svežnjem bo standarizirani integracijski program začel veljati septembra, prepoved zakrivanja obraza v javnosti, kar so že poimenovali prepoved burke, pa od 1. oktobra.

Integracijski paket sestavlja več zakonov in je prvi sveženj, ki ga je avstrijska vladna koalicija med ljudsko stranko in socialdemokrati sprejela po nadgradnji svojega vladnega programa. Veljal bo za begunce v Avstriji in prosilce za azil, ki imajo dobre obete, da jim bo azil odobren. Integracijski paket tudi predvideva, da se bodo lahko prosilci za azil tri mesece po vložitvi prošnje za azil zakonito zaposlili.

V primeru, da begunci in prosilci za azil ne bodo spoštovali predpisov iz integracijskega paketa, bodo zanje veljale omejitve pri t. i. minimalnem varstvu, ki je v Avstriji zamenjal socialno pomoč. Pri nespoštovanju prepovedi zakrivanja obraza v javnem prostoru, izjema so npr. tradicionalna povorke z maskami, je zagrožena denarna kazen v višini do 150 evrov.

Avstrijska vlada predvideva, da jo bo izvajanje integracijskega paketa do konca leta 2018 stalo 200 milijonov evrov.

Avstrijski parlament je zakon sprejel maja letos, predsednik države Alexander Van der Bellen pa ga je kljub vsebinskim pomislekom podpisal ta teden. Kot je ob tem dejal, posebno prepoved zakrivanja obraza »ni dober zakon«.