V italijanskem Venetu načrtujejo referendum o avtonomiji

Federalistično nagnjena Severna liga je podprla načrte za izvedbo referenduma o posebnem statusu Veneta po vzoru Južne Tirolske.

Objavljeno
20. september 2014 14.33
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Benetke - Kljub porazu gibanja za neodvisnost Škotske na četrtkovem referendumu se krepijo zahteve po avtonomiji v severnoitalijanski deželi Veneto. Federalistično nagnjena Severna liga je namreč podprla načrte za izvedbo referenduma o posebnem statusu Veneta po vzoru Južne Tirolske, za kar se je deželni zbor Veneta zavzel že pred meseci.

A deželnemu zakonu, s katerim bi razpisali referendum, nasprotuje vlada v Rimu, ki ga smatra za protiustavnega. To pa bo moralo preveriti italijansko ustavno sodišče.

A pobudnikov referenduma to ne bo ustavilo. »Delamo naprej, referendum bomo organizirali,« je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA, ki jo povzema STA, zagotovil predsednik Veneta Luca Zaia iz Severne lige. Od posebnega statusa po modelu Južne Tirolske si sicer Veneto obeta večjo avtonomijo pri davčni politiki.

Pri njegovih naporih pa Zaio podpira tudi stranka Naprej Italija nekdanjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija. »Gre za vprašanje svobode. Državljani morajo imeti pravico, da se svobodno izrečejo. Želimo zbrati 20 milijonov evrov, ki so potrebni za izvedbo referenduma,« je povedal evropski poslanec Naprej Italije Remo Sernagiotto. Želja po samoodločbi je sicer močna v vseh socialnih skupinah prebivalstva Veneta.

Severna liga pa tudi sicer opozarja, da Rim Veneto obravnava kot »provinco imperija«. »Služimo samo za plačevanje davkov,« je bil kritičen Zaia in opozoril, da je dežela davčno preobremenjena. Dežela Rimu sicer plačuje za okoli 71 milijard evrov davkov, 21 milijard več, kot jih prejme z investicijami in storitvami.

V Venetu so spomladi že izvedli neuradni spletni referendum o neodvisnosti dežele. Po navedbah organizatorjev je glas oddalo 2,3 milijona od skupno okoli petih milijonov prebivalcev te dežele, za neodvisnost pa naj bi glasovalo 89 odstotkov sodelujočih.