Sergio Mattarella novi italijanski predsednik

Za njegovo izvolitev v četrtem krogu je zadostovala absolutna večina glasov 1009 članov volilne skupščine.

Objavljeno
31. januar 2015 09.34
ITALY-PRESIDENT-VOTE/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Rim − Elektorji so v palači italijanske poslanske zbornice v četrtem krogu izvolili novega predsednika države, ki bo na položaju nasledil Giorgia Napolitana. V skladu s pričakovanji je novi italijanski predsednik postal kandidat vladajoče Demokratske stranke (PD) premierja Mattea Renzija − ustavni pravnik Sergio Mattarella. Za njegovo izvolitev v četrtem krogu je zadostovala absolutna večina glasov 1009 članov volilne skupščine, torej najmanj 505 glasov.

Podporo Mattarelli so danes poleg Renzijeve Demokratske stranke (PD) napovedale še nekatere manjše stranke in koalicijska partnerica Novi desni center (NCD) notranjega ministra Angelina Alfana, nekdaj sodelavca nekdanjega premiera Silvia Berlusconija, piše STA. Ta je izbiro Mattarelle označil za izdajo, zato je predstavnike svoje stranke Naprej Italija, druge največje stranke v parlamentu, pozval, da oddajo prazne glasovnice. Koliko glasov je Mattarella zbral, še ni znano.

Kot smo v Delu že pisali, je 73-letni Sergio Mattarella vplivni sicilski politik, ki je zaznamoval zadnja desetletja italijanske politike, najprej v vrstah krščanske demokracije, potem v Ljudski stranki, ki je pomenila zmerno krilo demokristjanov, ko se je katoliška stranka zaradi korupcije razkrojila.

Mattarella je bil zadnja štiri leta sodnik ustavnega sodišča, za njim pa je dolga politična kariera. Že leta 1983 je postal poslanec krščanske demokracije, kmalu potem minister za odnose s parlamentom v dveh vladah. Kot minister za izobraževanje v vladi Giulia Andreottija je leta 1990 odstopil. To je bil njegov glas protesta zaradi zakona, ki ga je izglasoval parlament, prav s tem zakonom, imenovanim Mammí, pa je Rim dovolil nesluteni vzpon Silvia Berlusconija.

Leta 1993 je Mattarella botroval večinskemu volilnemu sistemu, ki je vzpostavil ravnotežje v novi politični stvarnosti. Zakon, imenovan Mattarellum, je spodkopal Berlusconi, ki je dal za svoje potrebe sprejeti nov zakon, imenovan Porcellum (prašičji), z njim pa se je ravnotežje porušilo in začela se je kriza, ki še vedno traja. V oljčnih vladah je bil Mattarella podpredsednik vlade in dvakrat obrambni minister.