V Italiji letos 500 odstotkov več primerov ošpic

Okužilo se je skoraj 2000 oseb, od tega jih 88 odstotkov ni bilo cepljenih.

Objavljeno
04. maj 2017 20.17
shutter/ospice
K.M., STA
K.M., STA

Rim - V prvih štirih mesecih letošnjega leta so v Italiji zabeležili 1920 primerov ošpic, kar je za 523 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, sta danes sporočila italijanski nacionalni inštitut za zdravje in pristojno ministrstvo.

Približno 88 odstotkov oseb, ki so se okužile s to boleznijo, ni bilo cepljenih, 73 odstotkov pa je bilo starih 15 let ali več. Po poročanju STA so 176 primerov zabeležil tudi med zdravstvenim osebjem.

»Podatki o ošpicah so resnično skrb zbujajoči, predvsem zaradi resnih in nevarnih neznanstvenih dezinformacij, ki jih širijo tudi nekatere politične sile. Zaradi njih nekateri ljudje zavračajo cepljenje,« je opozorila italijanska ministrica za zdravje Beatrice Lorenzin.

Eni izmed najglasnejših nasprotnikov cepljenja so zbrani v populističnem Gibanju petih zvezd, kjer se zavzemajo za ukinitev obveznega cepljenja. Objavili so lažne študije, ki namigujejo, da so cepiva škodljiva in lahko povzročijo avtizem. Nanje se je odzval tudi časnik New York Times, ki je v torek objavil uvodnik z naslovom Populizem, politika in ošpice. V njem Gibanju petih zvezd očita, da vodi aktivno kampanjo proti cepljenju. Vodja gibanja Beppe Grillo je pisanje ameriškega časnika označil za lažno in na svojem blogu objavil članek imunologa, ki zanika povezave med cepljenjem in avtizmom.