V Spodnji Avstriji zmaga ljudske stranke

Ljudska stranka (ÖVP) je dobila okoli 50 odstotkov glasov.

Objavljeno
28. januar 2018 11.17
AUSTRIA-INTERIOR MINISTER/
De. P., STA, Ma. F.
De. P., STA, Ma. F.

Sankt Pölten – Na volitvah v avstrijski deželi Spodnja Avstrija je glede na različne projekcije prepričljivo zmagala ljudska stranka (ÖVP), ki je dobila okoli 50 odstotkov glasov oziroma skoraj toliko kot na zadnjih volitvah leta 2013, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Za socialdemokrate (SPÖ) je glasovalo 23,4 odstotka volivcev in so rezultat izboljšali, za svobodnjake (FPÖ) pa skoraj 15 odstotkov, kar je šest odstotnih točk več kot leta 2013, kažejo volilne projekcije. Prag za vstop v regionalni parlament sta prestopili še stranki Neos in Zeleni.

Svobodnjaki so sicer dobili manj glasov, kot so jim napovedovale ankete.

Avstrijski kancler in vodja ljudske stranke Sebastian Kurz je že čestital deželni glavarki Spodnje Avstrije Johanni Mikl-Leitner za uspeh.

Volitve v Spodnji Avstriji so bile prvi preizkus po volitvah na državni ravni lani jeseni, na katerih je prav tako slavila ljudska stranka, ki je oblikovala vladno koalicijo s svobodnjaki.

Zadnjih nekaj dni je sicer volitve v Spodnji Avstriji zasenčil škandal vodilnega kandidata svobodnjakov Uda Landbauerja. V študentskem združenju Germania, ki mu je pripadal, so namreč odkrili sporno pesmarico z nacističnimi besedili, v katerih med drugim piše o pobijanju Judov. Čeprav se je Landbauer distanciral od pesmarice, se je vseeno moral spopasti s številnimi pozivi, naj odstopi.