V Zagrebu več tisoč protestnikov proti istanbulski konvenciji

Konvenciji nasprotujejo, ker menijo, da nalaga tudi uveljavitev teorije spola v hrvaški zakonodaji.

Objavljeno
24. marec 2018 14.27
CROATIA-PROTESTS/
De. P., STA
De. P., STA

Zagreb – Z geslom Stop Istanbulski, za suvereno Hrvaško je danes več tisoč protestnikov začelo shod proti ratifikaciji konvencije Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami, ki je bolj znana kot istanbulska konvencija. Konvenciji nasprotujejo, ker menijo, da nalaga tudi uveljavitev teorije spola v hrvaški zakonodaji.

Shod je organizirala državljanska pobuda Hrvaška proti istanbulski konvenciji, ki so jo sprožila združenja, ki izhajajo iz vojne na Hrvaškem, ter konservativne skupine, ki so tesno povezane s katoliško cerkvijo. Menijo, da konvencija »grobo posega v temeljne tradicionalne, kulturne, identitetne in pravne vrednote hrvaške družbe«.

Shod se je začel na Trgu žrtev fašizma, na katerem je tudi sedež vladajoče hrvaške stranke HDZ. Protestniki so med drugim zahtevali odstop hrvaškega premiera Andreja Plenkovića. Hrvaška vlada je prejšnji četrtek poslala predlog ratifikacije v sabor, ki bo o konvenciji odločal predvidoma sredi aprila.

Protestniki so se potem odpravil proti osrednjemu zagrebškemu trgu bana Josipa Jelačića. Videti je veliko hrvaških zastav, kot tudi različna gesla, kot so »HDZ je izdaja«, »Zagreb proti IK«, »Jaz sem oče, ne starš 2« in »Stop nasilju nad Hrvaško«.

Nosili so tudi fotografije premiera Plenkovića, na katerih je pisalo prevara. Klicali so tudi gesla »izdaja, izdaja« in »prodane duše«. Čeprav je napovedan miren shod, je bilo slišati tudi militantna gesla »v boj, v boj za narod svoj« in »pokliči, samo pokliči«.

Protiprotestov ni bilo, a so nekateri državljani na balkonih in oknih na cestah, po katerih je potekal shod, izobesili gesla v podporo ratifikaciji istanbulske konvencije. Prišlo je tudi do manjšega incidenta, ker so nekateri protestniki poskusili odgnati manjšo skupini aktivistk ženskih združenj, ki so imele transparent z napisom »proti spolni ideologiji, za spolno enakopravnost«.

Med protestniki je bilo videti nekaj saborskih poslancev skrajno desnih hrvaških strank, kot sta Neodvisni za Hrvaško in Hrast, kot tudi evropsko poslanko iz Hrvaške konservativne stranke Ružo Tomašić. Shoda so se udeležili tudi znani obrazi iz podobnih shodov proti splavu kot tudi iz časov veteranskih protestov proti levosredinski vladi.

Protestniki so se ustavili na trgu bana Jelačića, kjer so odpeli hrvaško himno ter znova nasprotovali premieru Plenkoviću s klici »izdaja«. Prvi govorci so poudarili, da konvencija ne bo pomagala ženskam žrtvam nasilja, temveč bo uveljavila teorijo spola v hrvaško zakonodajo, šole, športna društva in verske skupnosti ter prisilila hrvaško družbo, naj sprejme teorijo spola kot »nujno resnico«.