V Zagrebu zmaga Bandića, HDZ prevzela Split

V drugem krogu hrvaških lokalnih volitev je samo Split izmed štirih največjih hrvaških mest dobil novega župana.

Objavljeno
05. junij 2017 09.18
Š. J., STA
Š. J., STA
Zagreb − V drugem krogu hrvaških lokalnih volitev je samo Split izmed štirih največjih hrvaških mestih dobil novega župana. Kandidat HDZ Andro Krstulović Opara je za približno tisoč glasov premagal nekdanjega župana Splita Željka Keruma. V Zagrebu je zmagal Milan Bandić, v Osijeku Ivica Vrkić, na Reki pa Vojko Obersnel.

Dolgoletni zagrebški župan Milan Bandić je danes potrdil svoj šesti županski mandat, potem ko je dobil nekaj manj kot 52 odstotkov glasov, njegova tekmica Anka Mrak Taritaš (HNS) pa je obtičala na 46 odstotkih, kažejo podatki državne volilne komisije. Gre za najbolj negotovo Bandićevo zmago od leta 2000, ko je prvič prevzel vodenje največjega hrvaškega mesta. V Zagrebu je bila 41-odstotna volilna udeležba.

V Splitu je bilo na voliščih 38 odstotkov volivcev, od katerih jih je 46,19 odstotka zaupalo glasove Krstuloviću Oparu, medtem ko je Kerum dobil 44,40 odstotka glasov. Po objavi uradnih izidov je sicer zahteval ponovno preštevanje glasov in preverjanje volilnih listkov, ker je bilo v Splitu 9,5 odstotka neveljavnih glasovnic. Zatrdil je, da gre za prevaro, češ da so na listke, na katerih je bilo obkroženo njegovo ime, namenoma dopisovali različne zadeve, da bi postali neveljavni. V drugih hrvaških mestih je bilo po le nekaj odstotkov neveljavnih volilnih listkov.

Ob zvokih tradicionalne delavske in levičarske pesmi Bandiera Rossa je svojo ponovno zmago danes proslavil dolgoletni reški župan Vojko Obersnel (SDP), ki je zbral skoraj 56 odstotkov glasov. Neodvisni kandidat Hrvoje Burić je medtem prišel do 42,7 odstotka glasov. Na Reki je bila volilna udeležba nekaj pod 29 odstotki.

Zmago je dosegel tudi dosedanji župan Osijeka in neodvisni kandidat Ivica Vrkić, ki ga podpirajo SDP in levosredinske stranke. Vrkić je dobil nekaj manj kot 63 odstotkov glasov, kandidatka HDZ Ivana Šojat pa 33 odstotkov glasov ob 34-odstotni volilni udeležbi.

Se obetajo nove predčasne parlamentarne volitve?

Vrkić je danes med drugim izjavil, da podpira prizadevanja predsednika HNS Ivana Vrdoljaka, da bi sodeloval s HDZ v hrvaški vladi in tako rešil politično krizo v državi. Hrvaški mediji že nekaj tednov ugibajo o domnevni koaliciji HDZ in liberalne levosredinske HNS, ki naj bi zagotovila stabilno parlamentarno podporo hrvaški vladi.

Hrvaški premier in predsednik HDZ Andrej Plenković naj bi prihodnji teden objavil imena novih ministrov, potem ko je konec aprila odstavil štiri ministre dotedanjih vladnih partnerjev iz stranke Most neodvisnih list. Če ne bo dobil dovolj podpore v saboru, se Hrvaški obetajo nove predčasne parlamentarne volitve.

V HDZ se ne izogibajo tretjim parlamentarnim volitvam v dveh letih, posebej potem ko so tudi v drugem krogu lokalnih volitev dodatno potrdili, da so najmočnejša hrvaška stranka. Zmagali so v večini izmed osmih županij, v katerih so danes potekale volitve za njihove predsednike, kot tudi v številnih mestih in občinah. Med drugim imajo župana v Dubrovniku in Metkoviću, v katerih niso bili na oblasti, izgubili pa so nekatere dosedanje trdnjave, kot sta Knin in Gospić.

V drugemu krogu lokalnih volitev je 2,8 milijona volivcev izbiralo več kot 160 vodilnih ljudi v županijah, mestih in občinah. Po podatkih državne volilne komisije je bila udeležba na županskih volitvah v mestu Zagreb, ki ima status županije, nekaj manj kot 38-odstotna, medtem ko se je nekaj več kot 41 odstotkov udeležilo županskih volitev v mestih in občinah.