Vatikan zaradi obtožb pedofilije odredil hišni pripor za nadškofa

Poljak je prvi visoki cerkveni predstavnik, ki mu bodo v Vatikanu sodili zaradi očitkov o pedofiliji.

Objavljeno
24. september 2014 10.29
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA
Vatikan − Vatikan je za nekdanjega nadškofa Jozefa Wesolowskega v torek odredil hišni pripor zaradi hudih obtožb o spolnih zlorabah otrok. Poljak je prvi visoki cerkveni predstavnik, ki mu bodo v Vatikanu sodili zaradi očitkov o pedofiliji, poročajo tuje tiskovne agencije.

65-letni Wesolowski, ki je bil med letoma 2008 in 2013 papeški odposlanec v Dominikanski republiki, je osumljen, da je imel spolne odnose z mladoletnimi dečki. Papež Frančišek ga je zaradi očitkov o pedofiliji avgusta lani odpoklical s položaja. V Dominikanski republiki proti njemu poteka preiskava.

Vatikan je Wesolowskega junija zaradi spolnih zlorab otrok izključil iz duhovniškega poklica. Gre za prvi primer, da je Sveti sedež kakega nuncija zaradi tovrstnih dejanj izključil iz duhovniškega stanu.

Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je v torek pojasnil, da pripor odraža željo papeža Frančiška, da bi tako težak in občutljiv primer obravnavali brez zamud, s pravično in potrebno strogostjo. Dejal je še, da se je Vatikan za hišni pripor, in ne za zapor odločil zaradi zdravstvenega stanja Wesolowskega.

Decembra lani je papež ustanovil komisijo, ki preiskuje spolne zlorabe, julija pa se je prvič srečal s skupino žrtev pedofilskih duhovnikov.