Vladna HDZ bi novo parlamentarno večino sestavila s HNS

Na Hrvaškem prevladuje ocena, da gre za prevaro volivcev, ker je bil HNS v koaliciji z največjo opozicijsko stranko SDP.

Objavljeno
08. junij 2017 17.04
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Na sedežu hrvaške vlade danes potekajo pogajanja predstavnikov Hrvaške narodne stranke (HNS) z vladno HDZ o sestavi nove parlamentarne večine in desnosredinsko-liberalne koalicije, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Predsedstvo HNS je v torek zavrnilo sodelovanje s HDZ v vladi, a je glavni odbor stranke v sredo zavrnil predlog vrha stranke in se je velika večina članov odbora odločila za koalicijska pogajanja z največjo hrvaško politično stranko.

HNS bo premieru Andreju Plenkoviću predlagal svoje tri ministre, zahteval pa bo tudi položaj podpredsednika vlade, je napovedal v. d. predsednika HNS Predrag Štromar, ki je bil prejšnjo nedeljo poražen v drugem krogu volitev za predsednika Varaždinske županije po osmih letih vodenja županije.

Štromar je v sredo napovedal, da bodo pogojevali sodelovanje s HDZ s prevzemom ministrstva za znanost, izobraževanje in šport ter nadzorom nad pripravo in izvajanjem reforme izobraževanja. Med drugim naj bi zahtevali tudi umik zloglasnega ustaškega pozdrava v Jasenovcu s table, posvečene umrlim hrvaškim veteranom.

HNS prispeva devet poslancev

Na Hrvaškem ocenjujejo, da s tem HNS pred svojimi volivci in hrvaško javnostjo zgolj opravičuje svoje sunkovito spreminjanje obnašanja v 24 urah. Nekdanji člani HNS menijo, da pogajalci liberalcev ne bodo trdno vztrajali pri svojih zahtevah, temveč jih zgolj zanima osebna korist.

Po torkovi odločitvi predsedstva stranke je odstopil dotedanji predsednik HNS Ivan Vrdoljak, ki je podpiral sodelovanje s HDZ, a si po lastnih navedbah ni želel razkola v stranki. Napovedal je, da se bo politično upokojil ter da bo prepustil svoje poslansko mesto svojemu namestniku.

HNS ima devet poslancev v saboru, da vlade ne bodo podprli, pa so že povedali štirje njeni poslanci, ki so napovedali, da bodo nadaljevali delo kot neodvisni poslanci. Med njimi sta nekdanja hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić in kandidatka za zagrebško županjo Anka Mrak Taritaš, ki sta obžalovali odločitev glavnega odbora stranke.

V HDZ so med drugim dejali, da bo HNS dobil sorazmerno število položajev v vladi s številom poslancev v vladni večini.

V parlament na volilnem seznamu SDP

Večina poslancev HNS je prišla v sabor na predčasnih parlamentarnih volitvah septembra lani zahvaljujoč zagotovljenim poslanskim mestom na predvolilnem koalicijskem volilnem seznamu s SDP. Med drugim so stranke takratne predvolilne Narodne koalicije podpisale pogodbo, da ne bodo sklepale koalicije s HDZ. Medtem so v SDP odprli vrata za vse razočarane člane HNS.

Nezadovoljni člani HNS so danes pred sedežem stranke v Zagrebu prižigali sveče ob ocenah, da gre za konec stranke, ki je bila znana kot vodilna pri zagovarjanju liberalnega pogleda na svet in človekovih pravic. Nekatere lokalne organizacije HNS so se zaradi odločitve glavnega odbora stranke za sodelovanje s HDZ danes celo razpustile.

Če bo sklenjena koalicijska pogodba med HDZ in HNS, je pričakovati, da vladna parlamentarna večina ne bo stabilna, kot je bila v času koalicije HDZ z Mostom neodvisnih list. Nove večine verjetno ne bodo podprli poslanci skrajne desnice, ki so izstopili iz poslanske skupine HDZ.