»Vojna napoved finančnega špekulanta«

Spopad med madžarskim premierom Viktorjem Orbánom in filantropom Georgeem Sorosem se zaostruje.

Objavljeno
06. junij 2017 00.54
Boris Čibej
Boris Čibej

»To je vojna napoved,« so bile besede, s katerimi se je predsednik madžarske vlade Viktor Orbán konec tedna odzval na obtožbe na Madžarskem rojenega milijarderja Georgea Sorosa, da je »Orbánov režim« njegovo nekdanjo domovino spremenil v »mafijsko državo«.

Filantrop George Soros, ki se je pred 86 leti rodil na Madžarskem, leta 1947 pa emigriral v London, se je doslej izogibal javnim komentarjem na pred kratkim sprejet madžarski zakon o visokem šolstvu, s katerim so prepovedali delovanje podružnic tistih tujih univerz, ki tam, kjer imajo sedež, ne izvajajo izobraževalnega programa. Edina ustanova, ki ustreza tem pogojem, je Soroseva leta 1991 v New Yorku ustanovljena Srednjeevropska univerza, ki ima v Budimpešti vpisanih 1440 študentov.

»Upor, ki ga je premier Viktor Orbán doživel na Madžarskem, je moral njega presenetiti ravno toliko, kakor je mene,« je v četrtek Soros povedal na bruseljskem gospodarskem forumu, na katerem je bil glavni govornik. Njegov osnovni poudarek je bil, da je treba najprej rešiti Evropsko unijo, po njegovem utelešenje »odprte družbe«, ki jo ogrožajo zunanji sovražniki, kakor so »Putinova Rusija, Erdoğanova Turčija, Sisijev Egipt in Amerika, ki bi jo Trump rad ustvaril, a je ne more«, da bi potem skupnost, ki je v »eksistencialni krizi«, radikalno predrugačili. V nastopu je filantrop pozdravil gibanja mladih, ki so se uprli notranjim populističnim grožnjam po stari celini, med njimi pa je posebej omenil tista na Poljskem in zlasti na Madžarskem. »Zelo občudujem madžarski narod, ki se je pogumno upiral zavajanju in korupciji mafijske države, ki jo je vzpostavil Orbánov režim,« je bila Soroseva izjava, ki je povzročila pravi cunami protinapadov v Budimpešti.

Vojna napoved

»Če hoče vojno, pa naj bo. Mi smo pripravljeni,« se je takoj po Sorosevem nastopu odzval Tamás Deutsch, evropski poslanec vladajoče madžarske stranke Fidesz, ki jo vodi Orbán. Ta je v petek zjutraj v svojem tradicionalnem radijskem nastopu pred ljudstvom Soroseve besede razglasil za »vojno napoved«, Fidesz pa je poslal uradno pritožbo pokroviteljici gospodarskega foruma evropski komisiji, ker je dopustila, da se je tak dogodek zgodil pod njenim okriljem.

»Če je na Madžarskem kaj podobnega mafijski državi, je to mreža nevladnih organizacij, ki jo sponzorira Soros,« je izjavil predsednik madžarske vlade. Po njegovih besedah hoče ta »mreža agentov« v Evropo pripeljati milijon migrantov na leto, toda »madžarska vlada brani meje, postavila je ograjo, zato Sorosevi načrti niso uspeli«. Orbán je povedal tudi, da je politika »finančnega špekulanta, ki je zaslužil veliko denarja tako, da je pahnil številne v revščino«, »elitistična« in »protidemokratična«, ker da ji madžarski narod nasprotuje.

Svarila pred vročo jesenjo

Ne glede na to, kaj mislijo o Sorosu in njegovih stališčih, je med Madžari več takšnih, ki so prepričani, da znani filantrop vleče niti na madžarskem notranjepolitičnem prizorišču, kakor tistih, ki menijo, da so te obtožbe zgolj vladna propaganda. V sveži javnomnenjski raziskavi agencije Republikon Intézet je 40 odstotkov vprašanih odgovorilo, da Soros ima vpliv na madžarsko politiko, 31 odstotkov jih je nasprotnega mnenja, dvajset odstotkov pa se jih ni moglo odločiti, kako bi odgovorilo. Med volivci vladajoče stranke je takšnih, ki jih skrbi Sorosevo poseganje v njihovo domačo politiko, kar 70 odstotkov, v provladnih medijih pa so se v zadnjem času pojavili komentarji, ki svarijo, da jeseni filantropova agentska mreža pripravlja množične demonstracije, zasedbe uradnih poslopij in spopade s policijo.

Minister v zvezni vladi Antal Rogán je opozoril, da bo nekoč morda policija morala uporabiti silo proti demonstrantom, ki da se v posebnih Sorosevih taborih že urijo, kako organe reda izzvati k nasilnemu obračunu. Glavni urednik časnika Magyar Idők Ottó Gajdics je vlado posvaril, naj se pripravi na blokade, zasedbe uradnih poslopij in nasilne proteste, ki da jih je v svojem nastopu z besedami, da za obrambo odprtih družb ni dovolj pravna država, ampak tudi upor državljanov, že napovedal Soros.

V istem časopisu je neimenovani avtor zapisal, da bo jeseni Soroseva »revolucija« potekala po podobnem scenariju kot v Makedoniji, ki so jo preplavile Soroseve nevladne organizacije, razmere pa so se tako zaostrile, da so začeli streljati na ministre. »Upajmo le, da to ni bila zgolj vaja za madžarske volitve. Izraz mafijska država se ni po naključju pojavil v ključnem delu govora neusmiljenega špekulanta,« so ugotovili v provladnem mediju. Kakor je zapisal komentator István Stefka, Madžarske, ki je pred 27 leti postala suverena, zdaj nihče ne ogroža z orožjem, ampak ji pretijo »mahinacije, laži, sramotna dejanja, močni finančni vplivi in podkupovanje notranjih sovražnikov«, kar da počnejo Soros in njemu podobni.