Vrnitev Mattea Renzija

Renzi z veliko podporo skozi v ospredje italijanske politiko.

Objavljeno
01. maj 2017 11.00
reut*Renzi
J. B., STA
J. B., STA

Potem ko je italijansko ljudstvo lani zavrnilo njegovo idejo o ustavni reformi, se je zdelo, da se Matteo Renzi z odstopom z mesta premiera Italije poslavlja iz politične elite.

A ne za dolgo. Včeraj zvečer je bil namreč zopet izvoljen za predsednika Demokratske stranke - po referendumskem debaklu je februarja zapustil tudi ta položaj -, s čimer se je vrnil v ospredje italijanske politike. Glede na prve izide je 42-letnega politika na strankarskih volitvah podprlo nekaj več kot 70 odstotkov udeležencev. Izzid je bil po oceni večine analitikov sicer pričakovan.

Renzijeva tekmeca sta bila pravosodni minister Andrea Orlando in predsednik južne italijanske dežele Apulija, nekdanji državni tožilec Michele Emiliano. Orlando je osvojil 21-odstotno podporo, Emiliano pa osemodstotno.

Z vnovično izvolitvijo na čelo stranke je Renzi postal najverjetnejši premierski kandidat italijanske leve sredine na parlamentarnih volitvah spomladi prihodnje leto, kjer se bo boril proti bolj desno in protievropsko naravnanim strankam, med katerimi prednjači Gibanje petih zvezd.