Vučić obiskal srbsko manjšino na Hrvaškem

Kot je povedal srbski predsednik, »s Hrvaško nima nobenih ozemeljskih težav«.

Objavljeno
13. februar 2018 17.34
Croatia Serbia
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Zagreb – Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je drugi dan uradnega obiska na Hrvaškem srečal s člani srbske skupnosti v sisaško-moslavški županiji. V pogovoru z novinarji je zanikal, da bi leta 1995 spodbujal Srbe na Hrvaškem k uresničenju »velike Srbije«. Povedal je, da »s Hrvaško nima nobenih ozemeljskih težav«.

Vučić se je v Vrginmostu srečal s prebivalci srbske narodnosti, ki jim je povedal, da v Srbiji uživajo veliko spoštovanje ter da lahko računajo na finančno pomoč Srbije v določenih okvirih. Med drugim je lokalni osnovni šoli z manj kot 100 učenci podaril deset prenosnikov.

Hrvaške novinarje je zanimalo, ali odnose s Hrvaško obremenjujejo tudi njegove izjave med vojno na Hrvaškem iz leta 1995, ko je v mestu Glina, nedaleč od Vrginmosta, tamkajšnjim Srbom dejal, naj se borijo proti »ustaškim oblastem« v Zagrebu, da bodo živeli v »veliki Srbiji« ter da to območje nikoli ne bo Hrvaško.

Zavrnil je, da je takrat govoril o »veliki Srbiji«, kljub avtentičnim posnetkom njegovega spornega nagovora, na katere se sklicujejo novinarji. Sporne posnetke so v preteklih dneh velikokrat predvajali v televizijskih programih na Hrvaškem.

Vučić je ponovil, da obstajajo različni pogledi na zgodovinske dogodke ter novinarje obtožil, da s takšnimi vprašanji in trditvami želijo osebno ponižati srbskega predsednika. A kot je dejal, jim ne bo uspelo.

Novinarjem je povedal, da je svojo hrvaško kolegico Kolindo Grabar-Kitarović povabil na uradni obisk v Srbijo, kar bi se lahko zgodilo do poletja. Izpostavil je, da takrat ne bo nobene histerije v Srbiji, kakršna je bila med njegovim obiskom na Hrvaškem.

Vučić bo danes končal dvodnevni uradni obisk na Hrvaškem z udeležbo na veliki skupščini krovne organizacije Srbov na Hrvaškem, srbskega narodnega sveta (SNV), ki bo v zagrebški dvorani Vatroslav Lisinski. Udeležbo je potrdila tudi Grabar-Kitarovićeva, ki je v javnosti tarča številnih kritik, ker je Vučića povabila na uradni obisk.

Niti v hrvaški vladi niso bili zadovoljni z izbiro termina za Vučićev obisk, a se je hrvaški premier Andrej Plenković srečal z Vučićem na delovnem kosilu v ponedeljek. Plenković se je potem izognil slovesni večerji, ki jo je hrvaška predsednica pripravila v ponedeljek za Vučića in srbsko delegacijo.

Hrvaški premier je novinarjem danes komentiral svoje srečanje z Vučićem in dejal, da je treba reševati probleme, ki izhajajo iz časov razpada nekdanje Jugoslavije, agresije režima Slobodana Miloševića in okupacije dela hrvaškega ozemlja.