Zagrebškemu županu Bandiću nova obtožnica za korupcijo

Bandića in preostale v primeru Agram bremenijo korupcije, zlorabe položaja in pooblastil ter trgovanja z vplivom.

Objavljeno
11. december 2015 14.47
reu bandić
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Zagreb − Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je sporočil, da so po opravljeni preiskavi vložili obtožnico proti dolgoletnemu zagrebškemu županu Milanu Bandiću in še 15 ljudem v korupcijskem primeru Agram. Bandića in preostale obtožence bremenijo korupcije, zlorabe položaja in pooblastil ter trgovanja z vplivom, piše Slovenska tiskovna agencija.

Uskok v obtožnici, ki je objavljena na spletni strani hrvaškega tožilstva, ne navaja imen 16 obtožencev, ampak zgolj njihove inicialke in letnico rojstva, a je jasno, da gre za Bandića ter njegove prijatelje in sodelavce iz vrha mestne uprave in javnega podjetja Zagrebački holding, ki so bili lani tudi prijeti, piše STA. V obtožnico sta vključeni dve podjetji.

Bandića in še 18 oseb so oktobra lani priprli zaradi suma, da so v primeru Agram z različnimi malverzacijami, tudi z zemljišči, oškodovali mesto za milijonske zneske.

Tožilstvo v obtožnici navaja vrsto kaznivih dejanj, kot so zloraba položaja in pooblastil, trgovanje z vplivom, kršitve zakonov o davku in carini, preprečevanje dokaznega postopka, ponarejanje službene in poslovne dokumentacije ter spodbujanje k lažnemu pričanju, piše STA. Z različnimi malverzacijami, ki so potekale med letoma 2006 in 2012, so mesto oškodovali za približno 22 milijonov kun (2,9 milijona evrov), je zapisano v obtožnici.

Sporna je menda tudi Bandićeva predvolilna kampanja na predsedniških volitvah konec leta 2009 in v začetku leta 2010, ko je državni in mestni proračun menda oškodoval za približno 3,5 milijona kun (460.000 evrov) neplačanih davkov. Tožilstvo navaja še kršitve predpisov pri javnih razpisih in pri zaposlitvah v holdingu, piše STA.

Bandića so lani izpustili iz pripora ob plačilu rekordne varščine 15 milijonov kun (1,95 milijona evrov). Zaradi širitve preiskave je bil priprt tudi marca letos, a so ga po približno mesecu dni izpustili, da se lahko brani s prostosti. Dovolili so mu tudi, da še naprej opravlja naloge župana.

Proti Bandiću so sredi februarja vložili tudi prvo obtožnico. Sporna je menda finančna podpora referendumski kampanji državljanske pobude V imenu družine. Prvostopenjsko sodišče je nekaj mesecev zatem zavrnilo obtožnico, v kateri tožilstvo trdi, da je župan oškodoval mesto Zagreb za najmanj 308.000 kun (40.210 evrov), nakar se je Uskok pritožil na vrhovno sodišče.

Bandić vse obtožbe vztrajno zavrača, dodaja STA. Medtem je ustanovil politično stranko Bandić Milan 365 − Stranka dela in solidarnosti ter na novembrskih parlamentarnih volitvah dobil poslanski mandat v saboru. Odločil se je sicer, da bo ostal župan. Namesto njega je saborski mandat dobila znana hrvaška metalka kladiva in svetovna rekorderka Sandra Perković, še piše STA.