Zagrebški vrh procesa Brdo-Brioni

Konferenca z udeležbo podpredsednika ZDA Joeja Bidna kot oblika preventivne diplomacije.

Objavljeno
24. november 2015 22.35
Forum Bled zasedanje 31.8.2015 Bled Slovenija [Forum Bled,Ivica Dačić,Donald Tusk,Kolinda Grabar Kitarović,Borut Pahor,Bled,Slovenija]
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb – Danes bo v Zagrebu­ izredna konferenca procesa ­Brdo-Brioni. Osrednji namen srečanja, katerega pobudnika sta slovenski predsednik Borut Pahor in hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, bo varnost v tem delu Evrope.

Varnostno vprašanje na območju Zahodnega Balkana iz različnih razlogov, zlasti pa zaradi precejšnjih razlik v pogledih in občutljivosti članic pobude, ni bilo v formalnem ospredju dosedanjih srečanj, bilo je celo tabu in so se mu voditelji precej izogibali. Zdaj se je, kot je pred današnjim srečanjem dejal slovenski predsednik Borut Pahor, občutek ljudi, državljanov o ogroženosti povečal, prav politika pa mora »razsodno in odgovorno sprejemati ukrepe, da bi zagotovila mir in varnost«. Navsezadnje je tudi Zahodni Balkan v sicer manj napetem ozračju prostor potencialne nestabilnosti.

Varnost Zahodnega Balkana

»To konferenco je treba videti kot obliko preventivne politike oziroma preventivne diplomacije na najvišji ravni,« je poudaril slovenski predsednik. Poleg pogovora o varnosti, kar bo razbijanje enega od tabujev teh protokolarnih srečanj, bo današnje srečanje tudi uresničitev pobude, da bosta v enem letu dve zasedanji (prvo je bilo julija v Črni gori).

Prvič se bo tudi zgodilo, da bosta hkrati navzoča visoka predstavnika Združenih držav Amerike (podpredsednik ZDA Joe Biden) in Evropske unije (predsednik evropskega sveta Donald Tusk). Njuna hkratna udeležba je zelo pomembna, so sporočili iz uradov slovenskega predsednika in hrvaške predsednice, saj naj bi to bilo sporočilo mednarodni skupnosti in zlasti državam udeleženkam, da je skrb za varnost Zahodnega Balkana odgovornost celotne mednarodne skupnosti in da se tega zavedajo vsi glavni protagonisti. Prihod podpredsednika Bidna na zagrebški izredni vrh je bržkone napoved, da se ZDA aktivno vračajo v ta del Evrope.

Današnje zagrebško srečanje bo šesto v okviru procesa Brdo, ki se je preimenoval v proces Brdo-Brioni, neformalna oblika sodelovanja pa je nastala na pobudo Slovenije in Hrvaške. Prvo srečanje je bilo januarja 2010 v Kranjski Gori. Pomembno je bilo srečanje na Brdu pri Kranju pred dvema letoma, saj sta se na njem prvič v zgodovini srečala srbski predsednik Tomislav Nikolić in kosovska predsednica Atifete Jahjaga. Ali se bosta uradno sestala tudi danes, ni znano, skoraj zagotovo pa se na uradni ravni ne bosta srečala hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović in srbski kolega Tomislav Nikolić.

Danes srečanje Pahor-Biden

Srečanje se je začelo že sinoči z večerjo voditeljev s predsednikom evropskega sveta Donaldom Tuskom, Borut Pahor pa se bo z ameriškim podpredsednikom Bidnom, ki danes zjutraj prihaja v Zagreb, srečal že zgodaj dopoldne, pred začetkom uradnega dela izredne konference.