Zuckerberg z opravičilom senatorjem za zlorabe osebnih podatkov

Mark Zuckerberg je v kongres prišel zaradi škandala Cambridge Analytica in zlorabe podatke 87 milijonov uporabnikov Facebooka.

Objavljeno
10. april 2018 23.48
FACEBOOK-PRIVACY/ZUCKERBERG
A. V., STA
A. V., STA
Washington  Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg se je danes pred senatnim odborom v Washingtonu opravičil za zlorabe osebnih podatkov milijonov uporabnikov spletnega družbenega omrežja, ki ga vodi. »To je bila moja napaka in žal mi je,« je dejal v govoru, ki ga je imel pripravljenega.

Zuckerberg je danes nastopil na skupni seji odborov senata za pravosodje in trgovino, v sredo pa bo nastopil še pred odboroma predstavniškega doma za energijo in trgovino. Po napovedih številnih kongresnikov ga čaka trdo izpraševanje.

»Potrebovali bomo nekaj časa, da naredimo vse spremembe, ki jih moramo, ampak sem odločen, da jih bomo naredili prav,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Zuckerberg.


Mark Zuckerberg: »To je bila moja napaka in žal mi je.«

Zuckerberg je v kongres prišel sredi škandala s podjetjem Cambridge Analytica, ki je zlorabilo podatke 87 milijonov uporabnikov Facebooka v kampanji za ameriške volitve leta 2016 na strani sedanjega predsednika Donalda Trumpa. Večina  okoli 70 milijonov – teh uporabnikov naj bi bilo Američanov.

Sopredsedujoči skupni seji senatnih odborov Charles Grassley je dejal, da je škandal s Cambridge Analytica »jasna zloraba zaupanja potrošnikov in zelo verjetno nepravilen prenos podatkov«. Razkritje zlorabe podatkov »je razkrilo, da potrošniki morda ne razumejo popolnoma oziroma se ne zavedajo širine, koliko njihovih podatkov se zbira, ščiti, prenaša, uporablja in zlorablja«, je dejal.

Dodal je še, da bo senatni odbor za pravosodje imel še ločeno sejo, na kateri bo preučil dejanja Cambridge Analytica »in druga vprašanja o varovanju osebnih podatkov«.