Bojan Tokič pridobil kar 20 mest

Uspelo se mu je prebiti med 25 najboljših.

Objavljeno
02. november 2011 14.47
Posodobljeno
02. november 2011 15.20
O. B.
O. B.

LUKSEMBURG – Na najnovejši lestvici Mednarodne namiznoteniške zveze (ITTF), ki velja od 1. novembra 2011, je najboljši slovenski igralec Bojan Tokič uvrščen na visoko 25. mesto. Na nedavnem evropskem prvenstvu je osvojil dve medalji, ob tem se je že prej neposredno uvrstil na olimpijske igre v Londonu 2012.

Velik napredek

V primerjavi s prejšnjo objavo svetovne jakostne lestvice je napredoval za kar dvajset mest, kar je neverjeten in tudi neponovljiv podvig. Z uvrstitvijo v 'Klub 25' pa je 29-letni Novogoričan, rojen v bosanskem Jajcu, dosegel nekaj, kar do zdaj še zdaleč ni uspelo niti enemu slovenskemu igralcu ali igralki.

Ostali skromni

Izmed naših je drugi najboljši posameznik Saš Lasan, ki je trenutno na 202. mestu in je v zadnjem času, v nasprotju s Tokičem, nazadoval za kar 20 mest. Izmed deklet je naša najboljša Martina Pohar, ki je na 204. mestu in je nazadovala za pet mest. Še bolj (za 29 mest) je nazadovala druga najboljša Slovenka, Jana Tomazini, ki je trenutno na 282. mestu lestvice ITTF. Med 1000 najboljših fantov in deklet imamo 12 igralcev in 16 igralk, žal pa se bodo nekateri, ki ne dobijo priložnost, da bi nastopali za državno reprezentanco, kmalu poslovili z lestvice ITTF.

Lestvica

Sicer pa na prvih petih mestih omenjene lestvice pri fantih ni nobenih presenečenj. Med samimi Kitajci, kjer vodi Long Ma, je na 4. mestu najboljši Evropejec Timo Boll. V deseterici je zunaj Azije samo še beloruski veteran Vladimir Samsonov. Pri ženskah pa sta najboljši Kitajki zamenjali mesti, zdaj je Ning Ding pred Xiaoxia Li. Najboljša igralka iz Evrope pa je šele na 14. mestu, in sicer je to še ena Kitajka z nizozemskim potnim listom, Jiao Li. Prva igralka, ki ne izvira iz Azije, pa je šele na 29. mestu, to je Viktoria Pavlovič (Belorusija).