Čop proti novemu urniku prvenstva

Vse do leta 2010 je svetovno prvenstvo potekalo po ustaljenem urniku.

Objavljeno
23. februar 2011 11.40
S. N./STA
S. N./STA
BLED – Mednarodna veslaška zveza (Fisa) spreminja razpored tekmovanj na svetovnem prvenstvu. Po novem naj bi imeli namesto dveh finalnih dni kar štiri, prvič pa naj bi bilo tako že letos na Bledu.

Lani po novem režimu

Vse do leta 2010 je veslaško svetovno prvenstvo potekalo po ustaljenem urniku s finalnimi boji v soboto in nedeljo ob koncu prvenstva. Spremembe je razpored prvič doživel lani na svetovnem prvenstvu na Novi Zelandiji, nove pa se spet obetajo že na Bledu (28. avgusta do 4. septembra).

Kje je smisel?

»Že lani na prvenstvu sem se spraševal, ali se mi to vse skupaj zdi nesmiselno, ker sem bil vajen starega sistema in nisem vedel, kdaj je kaj na sporedu. Sam razmišljam, da bi imelo vse skupaj smisel le, če bi prvenstvo denimo razdelili v dve etapi, dvakrat štiri dni, s čimer bi se odprla možnost za dvojne nastope. Z enakim številom vrhunskih tekmovalcev bi dobili še več kakovostnih tekem, kar bi bilo edino res logično,« o spremembah pravi Iztok Čop.

Veslači so pred leti že imeli konkreten predlog, kako spremeniti razpored. »Tekmovalci smo predlagali, da bi izpeljali discipline v manjših čolnih v prvih štirih dneh, v drugih štirih dneh pa večje čolne.«

Novi razpored predvideva, da bi bil finale osmercev, ki velja za nekakšno prestižno ekipno tekmo, na sporedu že v četrtek, prvenstvo pa naj bi se sklenilo s četvercem brez krmarjev, tradicionalno britansko disciplino, zaradi česar nekateri namigujejo, da je Fisa predlagala spored po angleških notah.

Iztok na priprave v Italijo

Čop je ob tem razkril, da se intenzivno pripravlja na novo sezono – tudi letos je opravil teden dni priprav v Italiji, kjer se je po tradiciji posvetil smučarskemu teku, kot pravi, ga Pokljuka ne privlači.

Posadka, v kateri bo Čop, nekdanji olimpijski in svetovni prvak, veslal letos, še ni postavljena.