Čudežno preživetje francoske jadralke

Slavna zmagovalka Atlantika je pred Korziko sredi noči padla z jadrnice.

Objavljeno
05. november 2011 14.20
Posodobljeno
05. november 2011 15.30
Franci Stres
Franci Stres

BASTIA – Slavna francoska oceanska jadralska samotarka in zmagovalka Florence Arthaud, ki je 1989. in 1990. moške tekmece in ves jadralski svet šokirala s senzacionalnima podvigoma na Atlantiku (najprej je z velikim trimaranom postavila hitrostni rekord v jadranju čez ocean, leto pozneje pa je prepričljivo zmagala na dotlej sicer le moški čezatlantski regati Po poti ruma), je v noči na nedeljo in le dan po 54. rojstnem dnevu čudežno preživela nesrečni padec z 10-metrske jadrnice Argade II., s katero je dva dneva prej iz nekdanjega rimskega pristanišča Ostia sama odjadrala proti Marseillu.

Rešil jo je pametni telefon

Slavna junakinja, leta 1989 oklicana za zaročenko Atlantika, je v srednje močni nevihti pet morskih milj od severnega rta Korzike s palube treščila v morje in preživela le zaradi teden prej kupljenega pametnega in nepremočljivega telefona z vgrajenim GPS.

Arthaudeva, ki si je dan prej in že po izplutju iz Ostie nazdravila s šampanjcem, je bila med samotarskim nočnim jadranjem pet morskih milj od rta Korzika na severni obali istoimenskega otoka kljub dobro razburkanemu morju neprivezana, brez rešilnega jopiča, a s signalno svetilko na glavi. Če v trenutku, ko je padla v valove (dve uri pozneje je srečno rešena in po čudežu preživela v Marseillu priznala, da jo je nenaden višji val presenetil med lulanjem), v žepu jadralne obleke ne bi imela pametnega telefona, ji ne bi bilo rešitve.

Čudežno preživetje

»Tisto nesrečno ali, če hočete, srečno noč sem imela očitno na obisku hudiča, a me na koncu ni hotel vzeti,« je dan po čudežnem preživetju v razburkanem, a na srečo še vedno 18 stopinj Celzija toplem morju pred severno obalo Korzike v svojem stanovanju v Marseillu novinarjem priznala Florence, si z muco v naročju nazdravila za drugo življenje in poljubila prenosni telefon, brez katerega bi ji ta teden v Franciji pisali nekrologe.

Ko je jadralska šampionka in pisateljica padla v razburkano morje in v temi videla le še krmo z razpetimi jadri oddaljujoče se prazne jadrnice, ji je bilo seveda jasno, da gre za življenje ali smrt. Po nekajminutnem plavanju med valovi približno 10 kilometrov od najbližjega kopnega se je spomnila na nov in propagandno opevan pametni telefon v prsnem žepu nepremočljive jadralne obleke. Izvlekla ga je, videla, da deluje, in v Pariz poklicala hčerko Marie. Potem je, ker je hčerin telefon dolgo zvonil v prazno, prebudila 79-letno mamo Lilliane, ji na hitro razložila kočljivo situacijo in ji zabičala, naj takoj alarmira obalno stražo na Korziki in jim da številko njenega telefona, po katerem jo bodo lahko še pravočasno izsledili.

Obalna straža je jadralko iskala dve uri

Prisebna Lilliane je takoj poklicala na sedež obalne straže v korziški prestolnici Bastia, od koder so na razburkano morje poslali tri hitre patruljne ladje in helikopter. Iskanje je trajalo slabi dve uri. Nekaj minut pred tretjo ponoči so (ne)srečno in malo prezeblo avanturistko pripeljali v Bastio, od koder se je potem še pred poldnevom odpeljala v Marseille. V torek je bila francoska zaročenka Atlantika že spet na morju in na jadrnici Argade II. Letalo francoske obalne straže je plovilce izsledilo 50 kilometrov zahodno od lokacije, kjer so v valovih našli njeno lastnico. Florence, iz Marseilla so do tja potegnili s hitrim čolnom obalne straže, je bila v sredo pozno zvečer z jadrnico že v Marseillu.