Egipt dol, Slovenija za mesto gor

Na Fifini lestvici so se Slovenci povzpeli 16. mesto; pred tekmo z Albanci nekaj sprememb v ekipi.

Objavljeno
02. februar 2011 12.54
T. L.
T. L.
LJUBLJANA – Osvežena lestvica mednarodne nogometne zveze Fifa se od januarja ni posebno spremenila. Je pa Slovenija na račun globokega padca Egipta (ta je z 10. zdrsnil na 33. mesto) pridobila eno mesto in je zdaj na 16. mestu z 897 točkami. Evropski in svetovni prvaki Španci še vedno vodijo s 1887 točkami, sledita jim Nizozemska (1723) in Nemčija (1485). Slovenija je pridobila eno mesto in je 16. z 897 točkami.

Konkurenca za Euro 2012: pred nami Italijani, za nami Srbi

Od tekmecev Slovenije v kvalifikacijah za Euro 2012 je najvišje Italija na 13. mestu, Srbija je 23., Severna Irska 38., Estonija 87., Ferski otoki pa so 135.

Med najboljšo deseterico ni praktično nobenih sprememb, velja omeniti le padec Egipta z desetega na 33. mesto. Medtem ko je Egipt doživel ogromen padec, pa je za 12 mest napredoval azijski prvak – Japonska, ki se je z 29. mesta uvrstila na 17., torej tik za Kekove varovance. Polfinalist prvenstva Azije Uzbekistan se je s 108. povzpel na 77. mesto. Za 21 mest sta napredovala še Iran in Kostarika, skok za 17 mest pa je uspel tudi Hondurasu, ki je zdaj na repu trideseterice.

Čez en teden v Tirano

Sicer pa slovensko nogomento reprezentanco 9. februarja v Tirani čaka pripravljalna tekma z Albanijo, selektor Matjaž Kek pa je objavil prvi reprezentančni seznam 21 nogometašev v novem letu. Tokrat so v kadru trije novinci, selektor pa ima nekaj skrbi s poškodbami.

Priložnost za novince


Gre za prvi zbor v novem letu pred izjemno pomembnima tekmama v nadaljevanju kvalifikacij. Zaradi februarskega termina tak zbor vedno nosi različna izhodišča posameznih igralcev, nekateri so že v tekmovalnem ritmu, drugi začenjajo priprave. Na seznamu so trije novinci, vratar Vid Belec ter branilca Siniša Anđelkovič in Mitja Viler. Gre zato, da dajo priložnost tudi nekaterim novincem.