Formula 1 prihaja v Zagreb?

Investicijo, vredno 250 milijonov, že podprla hrvaška vlada.

Objavljeno
08. marec 2011 12.06
S. U.
S. U.
ZAGREB – »Pogovarjala sva in Ecclestona zanima, kako je projekt videti in kako napreduje. Obljubil je da bo prišel v Hrvaško pogledat lokacijo nove steze,« so besede Hrvata v samem vrhu FIE (Svetovne avtomobilistične zveze) Zrinka Zizi Gregureka.

V sosednji državi se je namreč porodila ideja da se vsega 15 kilometrov od zagrebškega Trga bana Jelačića zgradi ena izmed izmed najhitrejših avto-moto stez na svetu. Projekt, imenovan Bistra, naj bi bil že v popolnem zamahu, ugledni arhitekt Hermann Tilke, nosilec projekta, je načrte predstavil hrvaški vladi, ki že išče investitorje. Dogajanje pozorno spremljata tudi Jean Todt, predsednik FIE, in Bernie Eccelstone, lastnik Formule 1.

»Seveda bi pridobili dovoljenje za več dirk svetovnnih prvenstev v kategorijah GT1, WTCC, Moto GP in kart. Vendar je dirkalna steza oblikovana po najvišjih standardih FIE, tako da bi se v prihodnosti, s pomočjo dodatnih licenc, na njej odvijale dirke formule 1,« je še dejal Gregerk. »Realno gledano je obdobje gradnje med 18 in 20 mesecev.«

Pristanek karavana formule 1 na Hrvaškem bi zaradi bližine zagotovo razveselil tudi slovenske oboževalce. Do zdaj jim je najbližja dirka v nemškem Nürburgringu, ki bo v letošnji sezoni 24. julija.