Huligani s smrtjo grozijo sodnici in ministrici za pravosodje

Vojna med navijači in srbskim pravosodjem je očitno zelo daleč od mirnega epiloga.

Objavljeno
04. februar 2011 18.09
Mi. S.
Mi. S.
BEOGRAD – Sodnica, ki je morilce francoskega navijača Brica Tatona obsodila na vsega skupaj kar 240 let zapora, kot tudi srbska ministrica za pravosodje Snežana Malović sta zaradi stalnih groženj neprestano v močnem policijskem spremstvu.

Najbolj ekstremni navijači beograjskega Partizana namreč grozijo s smrtjo tako sodnici kot ministrici, ki pravi, da se je že kar navadila na neprestane grožnje. Kljub temu je poudarila, da morajo nosilci pravosodnih fukncij pokazati odločnost in odgovornost v takih primerih in vsekakor ne odstopati od svojih nalog pod težo groženj. Pojačano policijsko spremstvo je vsekakor potrebno v tem primeru, čeprav so že postale velik del vsakdanjega delovnika.

Postavljeno je tudi veliko vprašanje pred srbsko ustavno sodišče, ki se mora odločiti v primeri ekstremnih navijaških skupin, za katere je potrjeno, da funkcionirajo kot paravojaške zločinske organizacije, ki se ukvarjajo z drogo, podkupninami, grožnjami in preostalimi prijemi kriminalnih združb. Ministrica pravi, da občutek, kako ustavno sodišče dejansko beži od končne odločitve v takih delikatnih zadevah.