Juventus zahteva 444 milijonov evrov odškodnine

Vpleteni so bili v največji korupcijski škandal na Apeninskem polotoku.

Objavljeno
15. november 2011 11.06
Posodobljeno
15. november 2011 11.37
A. L./STA
A. L./STA

TORINI – Italijanski nogometni velikan Juventus je na deželnem sodišču v Rimu vložil pritožbo na izrečeno kazen zaradi vpletenosti v največji korupcijski škandal na Apeninskem polotoku, afero Calciopoli. Zaradi odvzema naslovov državnega prvaka za leti 2005 in 2006 ter prestavitve na nižjo raven prvenstva v Torinu zahtevajo 444 milijonov evrov odškodnine.

Velika krivica

V torinskem klubu so prepričani, da jim je Italijanska nogometna zveza (FIGC) leta 2006 z izrečeno kaznijo storila veliko krivico, češ da so bili v postopku deležni neenakopravne obravnave. Medtem ko naslova italijanskega nogometnega prvaka iz leta 2005 niso naknadno podelili nobenemu, so naslov iz leta 2006 dodelili Interju, čeprav naj bi pozneje dobili dokaze, da je v afero vpleten tudi milanski klub. Juventus se je takrat preselil v drugo italijansko ligo, Fiorentina, Milan, Lazio in Reggina pa so ostali v ligi A, a so jim odvzeli nekaj točk.

Kako so računali?

Juventus je do omenjenega zneska prišel na podlagi izračuna ocenjene izgube zaradi omadeževanega ugleda, izgube televizijskih pravic, zmanjšane vrednosti igralcev na trgu in drugega. Predsednik Interja Massimo Moratti je zahtevek Juventusa označil za »smešnega«.