Kralj pokra je Nemec, na turnirju Slovencev ni bilo

Nemec Pius Heinz, ki mu karte prej niso šle, je bogatejši za 8,7 milijona dolarjev.

Objavljeno
15. november 2011 07.29
Posodobljeno
15. november 2011 10.15
F. S.
F. S.

LAS VEGAS – V bleščeče razsvetljenem gledališču Penn & Teller v lasvegaškem hotelu in igralnici Rio All-Suite Hotel & Casino so okronali zmagovalca letošnjega glavnega turnirja svetovne serije WSOP v pokru Texas Hold'em. Turnir, na katerem je začelo junija igrati 6865 poklicnih in amaterskih igralcev pokra iz 85 držav z vseh celin (mimogrede, na turnirju s prijavnino 10.000 dolarjev ni bilo Slovencev), se je po treh dneh igre in dramatičnih preobratih za zadnjo mizo deveterice končal s srhljivo napetim šesturnim dvobojem dveh Evropejcev, 35-letnega Čeha Martina Staszka in 22-letnega Nemca Piusa Heinza. Na koncu je slavil in obogatel mladi nemški poklicni igralec iz Euskirchena blizu Kölna.

Razmišljal je, da bi karte obesil na klin

Heinz, ki mu pred junijskim začetkom letošnjega turnirskega maratona niso cvetele rožice in je zaradi finančne izgube že resno razmišljal, da bi karte obesil na klin in se vpregel v študij, je ostal za mizo z 8,715.638 dolarji. Novookronani svetovni prvak v pokru je imel podporo 13 prijateljev in navijačev ter mame Gerde, ki je sina pred meseci za startnino in pravico do igranja na glavnem turnirju založila z 10.000 dolarji. »To ni bila slaba naložba,« je izjavila po njegovem zmagoslavju in dodala, da sta bila s sinom dogovorjena, da se bo, če bo doživel polom, poslovil od poklicnega igranja pokra in se ponovno lotil študija. Pred začetkom letošnjega svetovnega prvenstva v Las Vegasu je Heinz s to igro v treh letih namreč zaslužil le 75.000 dolarjev. Zdaj ko si je s skoraj devetimi milijoni dolarjev bogato opomogel in rešil kvartopirsko kariero, bo študij seveda še počakal.

Ne ve, kaj bo z vsem denarjem

»V resnici še ne vem, kaj bom z vsem tem denarjem. Najprej bom materi vrnil izposojeno, potem si bom vzel čas, da v sebi premeljem vse, kar sem v zadnjih treh dneh preživel in odigral za mizo. Ko si počistim glavo, odpočijem in v Las Vegasu nakupim darila za očeta, mamo, dekle in prijatelje, se še pred božičem vrnem domov,« je izjavil Pius.

Milijonski zneski tudi za drugo in tretjeuvrščene

Zadnjo igro šesturnega dvoboja zadnjih dveh igralcev zadnje mize glavnega turnirja letošnje svetovne turnirske serije WSOP v pokru v Las Vegasu je odločil as. Pius Hainz je v igri, kjer je šlo za vse Čehove žetone, dobil v roko asa in kralja, Čeh pa 10 in 7. Ker so bile prve tri razdeljene karte 9, 5 in 2, predzadnja in zadnja pa fant in štirica, je sicer vidno razočarani 35-letni Čeh 22-letnemu Nemcu lahko le še stisnil roko. No, tudi veliki poraženec iz Trineca na Češkem se iz Las Vegasa vrača bogatejši za 5,433.086 dolarjev. Tretjeuvrščeni Američan Ben Lamb, ki ga je v torek spravil od mize prav Čeh, je zaslužil nekaj malega več kot štiri milijone, četrti, Američan Matt Giannetti, pa se tolaži s tremi milijoni dolarjev.