Od bronastih, srebrnih vse do zlate kolajne

Slovenija 11 po številu osvojenih kolajn na zimskih SP.

Objavljeno
07. marec 2011 15.05
S. U./STA
S. U./STA
LJUBLJANA – Slovenija je po koncu letošnjih zimskih svetovnih prvenstev pod okriljem Mednarodne smučarske zveze (Fis) – nordijskem v Oslu, alpskem v Garmisch-Partenkirchnu, deskarskem v La Molini in v prostem slogu v Deer Valleyju – 11. po številu osvojenih kolajn. Na omenjenih SP je zbrala zlato, dve srebrni in tri bronaste kolajne.

Avstrija še vedno vodilna zimska športna velesila

Najuspešnejša država je Avstrija, ki je skupno osvojila kar 24 kolajn, od tega 13 zlatih. Sledi ji Norveška na drugem mestu (22 kolajn; 10 zlatih) in Kanada na tretjem (20 kolajn; 10 zlatih).

Kdo so slovenski dobitniki medalj?

V slovenski vrsti so bili najuspešnejši alpinci oziroma Tina Maze, ki je osvojila naslov svetovne prvakinje v veleslalomu in podprvakinje v superkombinaciji, deskarjem je dve kolajni priboril Rok Marguč, ki je v La Molini osvojil naslov svetovnega podprvaka v paralelnem veleslalomu, tretji pa je bil v slalomu, na minulem prvenstvu nordijcev v Oslu pa so do bronaste kolajne prišli smučarska tekačica Petra Majdič ter skakalci Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jernej Damjan in Robert Kranjec na ekipni tekmi.

Kolajne je osvojilo 23 reprezentanc, 14 pa jih ima tudi vsaj po eno zlato.