Olimpijski prvak je po 13. oviri omahnil v smrt

Kanadski konjušnici je od 2004 priskakal za 2,5 milijona evrov nagrad.

Objavljeno
08. november 2011 19.27
Posodobljeno
09. november 2011 18.25
F. S.
F. S.

VERONA – Tradicionalni velesejem konj v Veroni – letošnji, na katerem je več kot 150.000 obiskovalcev v štirih dneh lahko občudovalo več kot 3000 konj, je bil že 113. po vrsti – se je v nedeljo zvečer končal s tragedijo. S smrtjo slavnega nizozemskega žrebca Hicksteada, s kanadskim jahalcem Ericom Lamazom v sedlu olimpijskega zmagovalca v preskakovanju preprek v posamični in srebrnega v moštveni tekmi, leta 2007 in letos zmagovalca slovite tekme konj v preskakovanju preprek Spruce Meadow Master v Calgaryju (z zmagama je lastnikoma vsakič priskakal pol milijona dolarjev!) in lani razglašenega za najboljšega konja za preskakovanje ovir na svetu.

Skakal je na zmago

Slavni Hickstead je z Lamazeom v pokriti areni na veronskem sejmišču skakal za zmago na četrti tekmi letošnjega svetovnega pokala v preskakovanju ovir. V nedeljo zvečer je prvi in zanj potem tudi zadnji nastop na parcourju s trinajstimi ovirami končal z eno podrto, se med izhodom iz arene nenadoma opotekel, počasi, tako da je imel Lamaze še čas, da je potegnil stopali iz stremen in med konjevim padanjem skočil iz sedla, se zgrudil in po kratki agoniji pod polnimi tribunami poginil. Zadnjih pet let, če ne celo desetletje najboljšemu konju za preskakovanje preprek so na pomoč sicer takoj prihiteli veterinarji, a serijskemu zmagovalcu ni bilo več pomoči.

Hicksteada, ki je lastnici kanadske konjušnice Ashland Torrey Pines od leta 2004 priskakal skoraj za 2,5 milijona evrov nagrad, je v nedeljo zvečer v Veroni očitno izdalo srce. Med štiriminutno agonijo postavnega žrebra, 2. marca 1996 skotenega na Nizozemskem, je bilo s polnih, a nemih tribun slišati jok in hlipanje, kot dež pa je ob njem jokal tudi Eric. Ko je bilo agonije konec in je uradni napovedovalec oznanil, da je Hickstead poginil, bi bilo v polni dvorani v Veroni lahko slišati vsako muho.

Skupaj sedem let

Eric Lamaze, s Hicksteadom sta začela skupaj nastopati in zmagovati leta 2004, za prihodnje leto pa sta na olimpijadi v Londonu načrtovala ubranitev zlate kolajne v tekmi posameznikov in zlato nadgradnjo srebrnega pekinškega nastopa kanadske ekipne reprezentance, je ob poginuli živali jokal kot otrok. Uro pozneje, ko je prišel k sebi, je zadnje trenutke svojega ljubljenca za veronski dnevnik L'Arena opisal z naslednjimi besedami: »Strašno, današnja nedelja je najžalostnejši dan v mojem življenju. Ko sva s Hicksteadom opravila z vsemi 13 ovirami in počasi zapuščala areno, sem v sedlu nenadoma začutil, da izgublja tla pod kopiti. V trenutku, ko se je začel sesedati na levi bok in sem izskočil iz sedla, sem pri sebi že vedel, da mu ni več pomoči. Od leta 2004 sva bila nerazdružljiva prijatelja. Hickstead je bil najboljši konj na svetu.«

Predsednica svetovne zveze za preskakovanje ovir s konji Haja Bint Al Husein, jordanska princesa in žena dubajskega šejka Mohameda Bin Rašida Al Maktuma, pa je dodala, da se taki zunajserijski skakalci čez ovire, kot je bil Hickstead, rodijo kvečjemu na milijon konj. Po nedeljskem žalostnem dogodku v areni na veronskem sejmišču so tekmo, Hickstead je med 39 konji nastopil kot 22., predčasno prekinili in odpovedali.